Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?

To istraživanje bi moglo da olakša buduće misije na Mars i druge planete, tokom kojih bi astronauti dugo vremena bili izolovani duži vremenski period.

BUKA portal / 08. Decembar 2018

Naučnici sa Antarktika ulaze u stanje "psihičke hibernacije" kako bi uspeli da se izbore sa stresom, kontantnom tamom, izolacijom, pokazali su najnoviji rezultati studije koja je trajala pune dve godine.

To istraživanje bi moglo da olakša buduće misije na Mars i druge planete, tokom kojih bi astronauti dugo vremena bili izolovani duži vremenski period.

Naime, istraživači su proučavali radnike na stanici "Konkordija" na Antarktiku, gde temperature mogu da padnu i ispod minus 80 stepeni Celzijusovih u zimskom periodu, i gde se Sunce ne podiže iznad horizonta.

Osoblje stanice na Antarktiku prijavilo je različite probleme, od narušenog raspoloženja i anksioznosti do težih psihijatrijskih reakcija.

Ove promene su naročito izražene tokom zimskog perioda. Naime, široka prostranstva prekrivena su mrakom, pa boja, mirisi i zvuci skoro da i ne postoje, te dodaju na osećaju usamljenosti.

U takvim okolnostima biološki sat može potpuno da se poremeti, pa zaposleni u toj Istraživačkoj stanici pate od nesanice.

"Istraživanja ukazuju na određeni oblik psihološke hibernacije", rekao je doktor Nejtan Smit sa Univerziteta Mančester.

Uz podršku Evropske svemirske agencije, naučnici Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta u Bergenu u Norveškoj i Univerziteta u Tilburgu u Holandiji analizirali su promene u kvalitetu sna, emocije i strategije za zaštitu od stresa zaposlenih na stanici "Konkordija" tokom dve zime.

Istraživanjem su utvrdili da je tokom zime zaposlenima san znatno slabiji, da gotovo i da nemaju pozitivne emocije, kao i da se situacija poboljšava pojavom Sunca. To je rezultat i koji su očekivali.

Tokom istraživanja, naučnici su otkrili da aktivna primena različitih strategija za borbu protiv stresa, kao što su pokušaj rešavanja problema i razgovor sa samim sobom kao način utehe, opadaju tokom zime, piše Dejli mejl.

 

B 92

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.