Kako je mali aerodrom na Aljasci postao najprometniji na svijetu

ANCHORAGE, glavni aerodrom na Aljaski, možda nema raskoš kao zračne luke u Singapuru ili Chicagu, ali ovaj mali aerodrom na jednakoj udaljenosti od New Yorka i Tokija u posljednje vrijeme neočekivano raste po važnosti.

BUKA portal / 25. Maj 2020

Sada je to najprometniji aerodrom na svijetu, barem subotom.

"Subota je prometan dan zbog teretnog prometa. O tome najviše ovisimo, ali subota je i najsporiji dan kada govorimo o putničkim letovima", kaže voditelj aerodroma Jim Szczesniak za CNN.

"Tako smo primjerice 2. maja, u subotu, imali 744 leta. Chicago je isti dan imao 579, a Atlanta 529. Anchorage je također privremeno preuzeo titulu najprometnijeg svjetskog aerodroma 25. aprila."

Prema Udruzi međunarodnih aerodroma, koja godišnje objavljuje izvještaj o najprometnijim svjetskim aerodromima, putnički promet pao je za više od 90% zbog pandemije novog koronavirusa.

Teretni promet se, doduše, povećao i to je razlog zašto je Anchorage povećao promet.

U normalnim vremenima Anchorage je peti najzaposleniji aerodrom kada govorimo o teretnom prometu.

"Uočili smo povećanu potražnju za kapacitetom nosivosti. To je ponajviše jer se puno potrepština za borbu protiv pandemije proizvodi u Aziji", kaže Szczesniak.

Anchorage je jednostavno iskoristio savršenu geografsku prednost.

"Lokacija koja je doslovno na vrhu svijeta omogućuje da avioni lete preko vrha Zemlje kako bi skratili vrijeme putovanja", tvrdi Szczesniak.

Anchorage se nalazi u podnožju planina Chugagh i služi gradu od 300 hiljada stanovnika. No u trenucima krize uskočio je u ključnu ulogu transporta medicinskih potrepština.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.