Kako je Portugal postao zemlja u kojoj više nema ko da primi vakcinu

U Portugalu više nema nikakvih ograničenja i mera zbog korone. Maske se više ne nose na otvorenom, klubovi i kafići rade bez ograničenja, dozvoljena su okupljanja bez ograničenja. Ova zemlja je zaboravila na koronu.

BUKA portal / 07. Oktobar 2021

 

Portugal je zvanično zemlja sa najvećim procentom vakcinisanih ljudi. Čak 85 odsto stanovništva primilo je vakcinu protiv korona virusa u proteklih devet meseci i skoro 100 odsto Portugalaca starijih od 12 godina dobilo je obe doze cepiva, piše Noizz.rs

- Mi više nemamo odraslih građana koji čekaju da prime vakcinu - kaže jedna medicinska sestra u razgovoru za Vašington Post.

Broj obolelih, novih slučajeva i onih koji su u bolnici zbog korone je sveden na minimum i ceo svet želi da zna samo jedno - kako su u tome uspeli.

Odgovor bi mogao da bude u stavu kog su se držali a to je da je politika morala da se ostavi sa strane. Uspeh Portugalci pripisuju svom viceadmiralu Enrikeu de Gouveia e Melo koji je na čelu njihovog Kriznog štaba. On je na tu funkciju došao februara 2021. godine kada je Portugalija bila u vrlo teškom položaju i jedna od zemalja sa najvećim brojem obolelih od korone. Obećane vakcine nisu stizale i situacija je bila na ivici katastrofe.

Kao i Australija i Portugal je odlučio da na čelo Kriznog štaba stavi vojno lice i zaista, sve je krenulo na bolje.

- Morali smo da nađemo ljude koji nisu političari. I tako sam oformio tim sa matematičarima, lekarima, analitičarima i strateškim eksperitima - rekao je general za Njujork Tajms.

Prekretnica je bila to što je antivakserski pokret u Portugaliji gotovo bez uticaja. Samo oko 3 odsto stanovništva smatra da su vakcine štetne i u tome su verovatno jedinstveni u svetu.

Oni su sve sportske hale pretvorili u ambulante za vakcinaciju sa jasno podeljenim delovima gde se čeka, gde se prijavljuje, gde prima vakcina, čeka na reakciju... a u junu su imali, kako je sam general rekao "cunami" vakcinacije.

Portugal ukupno ima 1,07 miliona zaraženih ljudi od početka pandemije, to je oko 10 odsto stanovništva a azzabeleženo je oko 18.000 smrtnih slučajeva. Poređenja radi, u Srbiji koja ima oko 6,9 miliona stanovnika zabeleženo je skoro milion obolelih, a broj smrtnih slučajeva je oko 9.000, piše Noizz.rs

 

 


 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.