Kako je zabačeno mjesto u Bosni postalo četvrti grad po standardu u Jugoslaviji?

Nestvarni životni standard sedamdesetih godina prošlog vijeka

BUKA portal / 29. Juni 2020

Postoji ta nevjerovatna priča o Bugojnu, gradiću u srednjoj Bosni, omiljenom nekadašnjem odmaralištu Josipa Broza Tita, koji je tu izgradio čak i tajni bunker u slučaju sukoba. Ustvari, imao je u ovom gradu i veleljepnu vilu, jednu od mnogobrojnih diljem ondašnje države, ali zasigurno jednu od raskošnijih i glamuroznijih među njima, a tek kasnije se otkrilo šta se nalazilo duboko u njenim podrumima.


O raskošnoj vili svjedoče rijetke sačuvane fotografije iz toga doba... Imala je tri sprata, unutrašnji lift, balkone na svim sobama odakle se, preko šume, pružao pogled na grad, a u arhivama je ostalo zapisano kako je Tito volio jutro provoditi na balkonu uz kafu i Oslobođenje.


Dugogodišnji predsjednik bivše države volio se u njoj odmarati nakon lovačkih podviga u tada divljači bogatim šumama toga kraja, te primati brojne zvaničnike, umjetnike, sportiste... A od svega toga ostala je samo ruina, koja iz godine u godinu postaje sve gora. Da je bilo (političke) volje i menadžerskih vizija tamošnje vlasti, umjesto oronule betonske konstrukcije moglo bi na ovom mjestu stajati muzejsko zdanje i turistički detalj u postratnom Bugojnu - kao uspomena na nekadašnja vremena.

O tome kako je Sadam Husein gradio svoje bunkere po uzoru na Titove, lovu na medvjede i nestvarnom životnom standardu koji se sedamdesetih godina prošlog vijeka razvio u ovom bosanskom gradiću, pogledajte u jednom od sačuvanih video dokumenata...

 

 

(


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.