Kako napuniti mobilni telefon ako nemaš struju? Znaju u Ruandi

KAKO napuniti mobilni ako kod kuće nemaš struju?

CNN / 17. Novembar 2019

U Ruandi su jedna od mogućnosti prijenosni kiosci na solarni pogon. Mobilne kioske, poznate kao Shiriki, pokreću solarni paneli od 100 vati i mogu odjednom puniti do 30 mobitela. Mogu poslužiti i kao pristupne točke za WiFi. Na kioscima koje je razvio African Renewable Energy Distributor (ARED), korisnici plaćaju pet centi za kompletno punjenje i tri centa za 10 minuta WiFija. Korisnici također mogu kupiti pretplatu za StarTimes, popularnu TV mrežu u toj regiji, prenosi CNN.

ARED-ovi kiosci imaju ključnu ulogu u spajanju Ruanđana u područjima u kojima su mobiteli popularni, ali ih nije uvijek jednostavno napuniti. Godine 2017., na 100 Ruanđana bilo je 72 mobitela, prema podacima Svjetske banke, no samo 34 posto populacije ima pristup električnoj energiji.

Henri Nyakarundi, poduzetnik rođen u Ruandi, koji je odrastao u Burundiju i kasnije se preselio u SAD, kaže kako je potrebu za stanicama za punjenje uočio prilikom posjeta Ruandi. Vidjevši priliku za pokretanje posla koji bi mogao otvoriti radna mjesta u njegovoj domovini, Nyakarundi se 2013. godine vratio u Ruandu u pokrenuo ARED.

ARED iznajmljuje kioske agentima kroz franšizni model, uzimajući otprilike jedan posto provizije od ukupne prodaje svakog agenta. Oglasi koji se postavljaju na kioske također su jedan od izvora prihoda za ARED. Trenutačno u Ruandi postoji 68 kioska, a 2017. godine bilo ih je 23.

Kiosci su u prošlih šest godina imali 200.000 korisnika te su procesuirali gotovo 500.000 digitalnih transakcija. U ruralnim područjima, mnogi se Ruanđani oslanjaju na mobitele pri plaćanju i komuniciranju. "Povezanost se dramatično povećala širom Afrike. To je prostor u kojem želimo biti", rekao je Nyakarundi za CNN.

Iako se radi o biznisu temeljenom na profitu, ARED se nada i društvenom učinku. Kiosci su sklopivi i montirani na kotače, pa Nyakarundi smatra da je zbog toga ženama i osobama s invaliditetom lakše postati agentima. Osim toga, kompanija pruža pristup državnim zdravstvenim i obrazovnim sadržajima kroz offline aplikaciju, tako da korisnici  ne moraju plaćati pristup WiFiju. Kiosci su također iznajmljeni humanitarnim organizacijama i izbjegličkim kapovima u Ugandi.

"Dosad su morali pješačiti kilometrima kako bi napunili svoje mobitele te onda još kilometre kako bi imali pristup mreži", kaže Nyakarundi.

U konačnici, Nyakarundi želi da kiosci imaju svoju vlastitu mrežu, koja bi podržavala aplikacije trećih strana. Developeri aplikacija plaćali bi da budu nazočni na mreži, a Nyakarundi se nada da bi prihodi mogli omogućiti ARED-u da korisnicima ponudi besplatnih 30 minuta WiFija.   

 

Preuzeto sa Indexa

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.