Kako su islandski tinejdžeri od teških pjandura postali uzorni građani

Prije 20 godina, islandski tinejdžeri najviše su pili u Evropi. 

BUKA portal / 14. Juni 2019

Foto: Ilustracija, Flickr

U anketama, 42% bi ih reklo da su se napili tokom proteklog mjeseca, a 23% je pušilo svaki dan.

Edukacija na temu alkohola i droga nije pomagala, pa su psiholozi proučili razloge zbog kojih neki mladi na Islandu ne piju. Odgovor je bio da su roditelji provodili više vremena sa njima. Imali su redovne vanškolske aktivnosti i nisu izlazili vani kasno naveče.

Oni koju su pili, na taj način su se uglavnom nosili sa problemima u porodici i dosadom. Island je onda podstakao mlade da se umjesto toga bave drugim aktivnostima. Ponudili su tinejdžerima više sporta, muzike, plesa i umjetničkih klubova, kako bi im pomogli da se osjećaju dijelom grupe. Takođe, plaćali su svakoj porodici 250 funti, po djetetu, godišnje, za te aktivnosti.

 

 

Rezultat svega je da se do 2012. godine 42% djece uzrasta 15-16 godina bavilo sportom četiri puta sedmično. Škole su edukovale roditelje o tome koliko je za njihovu djecu dobro da provode što više vremena s njima. Broj tinejdžera koji su provodili vrijeme tokom sedmice  sa roditeljima se uduplao.

Prodaja duvana mlađima od 18 godina i alkohola mlađima od 20 godina je zakonom zabranjena, a postalo je nezakonito i da mlađi od 16 godina budu sami na ulici kasno naveče.

Poslije toga, broj tinejdžera koji su u anketama odgovarali da su bili pijani proteklog mjeseca smanjio se za 90%. A samo 3% mladih uzrasta 15-16 godina je pušilo.

Sada islandski tinejdžeri imaju "najčistiji" način života u Evropi, a islandski model mogao bi pomoći milionima tinejdžera u drugi zemljama. 

 

Izvor: Svjetski ekonomski forum


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.