KANADA: Svi građani će na kućnu adresu od države dobijati dovoljno NOVCA za život?!

Dok se većina ljudi svakog mjeseca bori kako da pokrije sve troškove, kanadska pokrajina Ontario lansirala je projekat zahvaljujući kome će svi građani na kućnu adresu dobijati ček s novčanim iznosom dovoljnim da pokrije sve njihove osnovne životne potrebe.

vestinet.rs / 09. Mart 2016

Sličan eksperiment s besplatnim novcem već su primenile Finska i Holandija, kako bi stvorili efikasniju, optimističniju građansku klasu.

 

Ta ideja ipak nije od juče. O zagarantovanom mjesečnom prihodu teoretiše se još od 60-ih. Nade su velike u udruženju „Mreža za osnovni prihod„.

 

„Želimo da ga uvedemo u cijelu Kanadu, Kvebek je prvi u igri. Svi treba da se uključe u projekat, nemaju nikakvog razloga da propuste ovakvu priliku“, rekla je predsjednica Mreže.

 

 

Vlasti u Ontariju još nisu odlučile koja će tačno svota i prema kojim kriterijumima biti dodijeljena, ali načelno, prihvatili su plan pa je njegova primjena tek pitanje vremena. U Finskoj svaki stanovnik dobije približno 900 evra mjesečno za sve životne troškove, dok se u pojedinim gradovima Holandije ta svota penje do čak 1.000 evra!

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.