Kao da avioni uranjaju u okean: I zastrašujuće i predivno - sletanje na aerodrom Male (FOTO)

Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu?

Pun kufer / 21. Juni 2021

Međunarodna vazdušna luka Male glavna je vazdušna luka na Maldivima i jedina koja nudi internacionalne letove u ovoj ostrvskoj državi južne Azije.

Smeštena je na ostrvcetu Hulhule, u blizini glavnog ostrva Male po kome je i dobila ime. Nekada je nosila ime prema prvom maldivskom predsedniku Ibrahimu Nasiru, a danas je nazivaju i Međunarodna vazdušna luka Velananavodi Pun kufer.

Na tom ostrvcetu u Indijskom okeanu aerodrom je prvi put otvoren u oktobru 1960. godine. Tada je imao tek čeličnu pistu veličine 23 x 914 metara. Nova, asfaltna pista je puštena u rad u aprilu 1966. zahvaljujući volonterima iz naroda koji su pomogli u izgradnji.

Sa godinama i sa porastom turističkog interesovanja za tu rajsku destinaciju, aerodrom je renoviran i izgrađena je dodatna infrastruktura. Ostrvo-aerodrom danas sadrži i meteorološku stanicu i hotel Hulhule koji je namijenjen putnicima u tranzitu. Takođe, deo aerodroma je i hidrodrom koji čine četiri piste za hidroavione.

I dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok sleću i poleću s tog aerodroma, drugi su prestrašeni zbog same činjenice što se pista široka 45 i duga 3200 metara nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra, pa izgleda kao da uranja u Indijski okean.

 

Aerodrom na Maldivima - 4 Aerodrom u Indijskom oceanu Aerodrom na Maldivima - 5 Aerodrom na Maldivima - 3 Aerodrom na Maldivima - 1


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.