Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe za BUKU: Rješavanje pitanja nestalih je ulaganje u mir!

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000, a na području zapadnog Balkana za oko 12.000 osoba. Zbog toga ne smijemo posustati u nastojanju da se nestali pronađu i identifikuju.

Foto: Kathryne Bomberger

 

Za BUKU razgovaramo sa generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger koja se trenutno nalazi u zemljama regiona, a povod za dolazak, između ostalog, je i Okvirni plan koji su predstavnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji potpisali u novembru prošle godine.

Razgovaramo o nestalim osobama u BiH, novoj tehnologiji koja je predstavljena, a koja pomaže u identifikovanju nestalih, i drugim temama.

Za koliko se nestalih osoba u Bosni i Hercegovini još uvijek traga i koliko je osoba, čiji je nestanak prijavljen po okončanju rata, pronađeno i identifikovano?

Pronađeno je i identifikovano više od 70 procenata od oko 31.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba. Od 1996. godine, ICMP predvodi aktivnosti koje su omogućile pronalaženje i identifikaciju tako velikog broja nestalih osoba. ICMP podržava razvoj i međusobnu saradnju organizacija civilnog društva, ali i saradnju sa vlastima i domaćim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i u ostatku regije, a pokrenuo je i uspješnu primjenu najnovijih dostignuća iz oblasti analize DNK i naprednih informatičkih rješenja za kreiranje baza podataka u svrhu pronalaženja i identifikacije velikog broja nestalih osoba. U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000, a na području zapadnog Balkana za oko 12.000 osoba. Zbog toga ne smijemo posustati u nastojanju da se nestali pronađu i identifikuju.

 

 

Predstavljena je i nova tehnologija, na koji način ona pomaže u identifikovanju nestalih?

Prošle sedmice je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine obavijestio člana porodice nestalih da su tri njegova srodnika identifikovana primjenom revolucionarne nove metode poznate kao Masivno paralelno sekvenciranje (MPS).   

To je bio prvi put da je MPS, na čijem razvoju se radi u ICMP-ovom sistemu laboratorija u Hagu, uspješno primijenjen u identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba sa zapadnog Balkana.  

U pitanju je metoda koja može dovesti do rezultata u vrlo složenim slučajevima, kod kojih se postojeća tehnologija pokazala neuspješnom, jer omogućava identifikaciju na temelju analize DNK daljnjih srodnika. To pruža novu nadu porodicama koje još uvijek čekaju istinu o sudbini svojih bližnjih. Moram naglasiti da MPS neće moći riješiti sve složene slučajeve nestalih osoba, tako da ne smijemo očekivati previše i prerano. Možda se radi o manjem broju novih identifikacija, ali MPS ipak pokazuje da će tehnološki napredak vremenom omogućiti identifikacije koje prethodno nisu bile moguće.

Kako se porodice nestalih nose sa pronalaženjem i identifikacijom svojih nestalih srodnika; da li im se pruža neka vrsta psihološke podrške?

Rad sa porodicama na unapređenju efikasnog zagovaranja nesumnjivo ima pozitivan psihološki efekt. Putem programa koji omogućavaju učenje i razvoj, ICMP podržava mreže porodica nestalih - Regionalnu koordinaciju, naprimjer - potičući ih na javni govor i ostvarivanje pristupa svojim pravima. ICMP radi i sa udruženjima porodica na prikupljanju podataka 100.000 porodica iz cijelog svijeta, kako bi uspostavili sistem koji omogućava poređenje DNK srodnika sa DNK koja je izolovana iz neidentifikovanih posmrtnih ostataka. Što se tiče pravne podrške, ICMP Bosni i Hercegovini pomaže u razvijanju institucionalnih kapaciteta kako bi bili sigurni da se pitanje nestalih rješava na način koji ne dozvoljava diskriminaciju na temelju etničke i religijske pripadnosti, društvenog opredjeljenja ili uloge u sukobu. ICMP je radio i na donošenju zakona – uključujući Zakon o nestalim osobama iz 2004. godine – kako bi zaštitio prava porodica.

Imajući u vidu sve što se događalo u ovoj regiji, koliko je rješavanje pitanja nestalih osoba važno da bismo kao društvo moglo nastaviti gledati prema naprijed?

Pronalaženje i identifikacija nestalih predstavljaju ulaganje u mir. Ulaganje u pravdu. Ulaganje u sigurnost. Ulaganje u budućnost. Pomirenje i oporavak društva neće biti mogući ako se u zemljama koje su suočene sa velikim brojem nestalih nakon nesreća ili sukoba, vlasti ne potrude uraditi sve u svojoj moći da te nestale pronađu i identifikuju.

Poštujući prava porodica nestalih utičemo na društvo u cjelosti. Kada poštujemo prava najranjivijih društvenih grupa, poštujemo prava svih građana.  

 

Potpisivanja Okvirnog plana koji su u Hagu u novembru 2018. godine potpisali predstavnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji.

 

Da li je identifikacija nestalih osoba dovela do pokretanja kaznenih postupaka?

ICMP pomaže pravosudnim institucijama, uključujući međunarodni i domaći kaznenopravni sistem, pružajući stručno utemeljene dokaze i posebne oblike forenzičkog rada koji uključuje svjedočenja naših eksperata, izvještaje i izjave.

Ključno je osigurati prava svih porodica nestalih, bez obzira na njihovu religiju, etničku pripadnost ili društveno opredjeljenje. To je njihovo temeljno pravo. Porodice žele, i imaju pravo – na pravdu. ICMP-ovi eksperti su svjedočili u 30 kaznenih procesa.

Kada ICMP pruža operativnu pomoć u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba, to podrazumijeva i izvještavanje o svome radu nadležnim sudovima i ostalim institucijama koje učestvuju u pronalaženju nestalih. Ti rutinski izvještaji često se sastoje od zbirnih evidencija koje pomažu stranama u kaznenim postupcima prilikom pripreme zahtjeva te su stoga povjerljivi.   

 

 

Kakva je saradnja između BiH, Srbije i Hrvatske na rješavanju pitanja nestalih?

Regionalna saradnja je ključ za održavanje uspješnog procesa rješavanja pitanja nestalih. Na operativnom nivou postoji potreba za razmjenom podataka, jer nije rijetkost da se skrivene grobnice nalaze u jednoj, porodica nestalog u drugoj, a podaci neophodni za potragu za nestalom osobom u trećoj zemlji.

Šefovi vlada zemalja zapadnog Balkana su u junu 2018. godine, u Londonu, potpisali Zajedničku deklaraciju kojom su obnovili posvećenost saradnji na rješavanju pitanja nestalih osoba. Radi se o važnom, ohrabrujućem koraku. Uslijedilo je potpisivanje Okvirnog plana za provođenje Zajedničke deklaracije u novembru, u sjedištu ICMP-a u Hagu. Predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije su se zvanično obavezali na zajednički rad u okviru Grupe za nestale osobe.

Očekuje se da će jedan od prvih rezultata regionalne saradnje u okviru ovog regionalnog projekta koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, biti usklađivanje Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji koja je u fazi razvoja, a javnosti će biti dostupna ove godine.  

To je u skladu sa ICMP-ovim načinom rada, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i u drugim dijelovima svijeta.  ICMP, naprimjer, podržava Zajednički proces, čije članice - Kipar, Grčka, Italija i Malta – sarađuju kako bi poboljšale efikasnost u nastojanju da se pronađu i identifikuju migranti nestali u Sredozemnom moru.  Za ovu vrstu napora ključni su transparentnost i koordinacija u procesu.  Spajanje država u procesima rješavanja zajedničkih prepreka – u slučaju zapadnog Balkana prepreke potiču iz ostavštine sukoba – i rad s njima na pronalaženju zajedničkog rješenja, važni su za stvaranje povjerenja. Upravo iz ovih razloga rješavanje pitanja nestalih predstavlja ulaganje u mir.

* * *

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.