Ko vam "krade" kockicu čokolade? Gramaže proizvoda se smanjuju, pakovanja ostaju ista

Čokolade od 80 ili 270 grama sve češće se nalaze u prodavnicama umjesto onih od 100 ili 300 grama. Iako je sve po zakonu, kupci mogu biti u zabludi.

BUKA portal / 18. Novembar 2019

 

Ovaj primer možemo videti i kod drugih proizvoda, pa su tako sada supe pakovane za tri tanjira, ili čašica jogurta ima 180ml umesto 200ml. Ono što zavara kupca jeste vizuelno isto pakovanje, ali i cena koja ne pokazuje da ćemo dobiti manje proizvoda.

U Centru za zaštitu potrošača kažu kako proizvođači ovakve poteze pravdaju time što se navodno smanjila potreba da određeni proizvod ima klasičnu težinu na koju smo navikli.

"Iako potrošači nisu na taj način prekršili zakon, oni potršače dovode u zabludu da kupuju proizvod od 100 grama, a zapravo kupuju manji. Osim gramaže, niša se nije promenilo, ni ukus, ni boja, ni pakovanje, sve je isto. Trebalo je možda na prednjoj strani omota naznačiti da je u pitanju manja gramaža, tako potrošači bivaju u zabludi da kupuju čokoladu od 300 grama, a zapravo je od 270 grama", kaže Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača za Blic.

Evropska unija je dozvolila smanjenje gramaže određenih proizvoda, a proizvođači to koriste i kažu kako se navodno smanjila potrošnja, i da tolike količine proizvoda nisu potrebne.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.