Koje su bile koristi od 5 dana samoizolacije nakon ulaska iz Bosne i Hercegovine

Na pitanje koje su bile koristi od 5 dana samoizolacije nakon ulaska iz Bosne i Hercegovine, odgovorio je Krunoslav Capak.

BUKA portal / 30. Juni 2020


"Kad se donosila odluka o tome da se stavljaju u samizolaciju, imali smo uvoz slučajeva. Nije to bilo da su strani državljani to donijeli, nego su naši to donijeli, otišli su tamo i vratili su se zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva. Činjenica je da smo imali iz BiH 8 importiranih slučajeva i 7 kontakata. Iz Srbije smo imali daleko više, 22 zaraženih i 37 kontakata. Iz Slovenije smo imali 8 importiranih. Imali smo manji broj i iz Švedske i Austrije. Ako sve to skupa sagledate u tom okviru onda je vrlo problematično da građani Srbije mogu doći jer će tako reći EU, a građani BiH ne mogu. Ovaj stožer ima mogućnost da svaki dan revidira odluke", kazao je Capak i dodao:

"Svi smo počeli popuštati mjere, i svi imamo nešto veći broj slučajeva. Moramo s tim živjeti. HZJZ je morao riješiti veliki problem, riješiti što će sa studentima iz BiH, koji su morali doći tu", rekao je Capak.

"Od prvog dana kad govorimo o preporukama Europske komisije, ono što je sadržaj i ove odluke, državljani članica EU imaju naravno posebnu kategoriju. Državljani Republike Hrvatske su državlajni EU, bez obzira gdje žive", kazali su na konferenciji za novinare Stožera.

"Oni koji su ostvarili kontakte ostaju u samoizolaciji", rekao je jasno Capak.

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.