Kolaps u SAD: Zbog Trampa 800.000 radnika bez plate

Dok američki predsjednik Donald Tramp i članovi Kongresa pregovaraju, oko 800.000 radnika federalne vlade pita se kada će dobiti sljedeću platu.

BUKA portal / 05. Januar 2019

Federalni službenici SAD-a i turisti počeli su da osjećaju posledice blokiranja vlade.

Za to vrijeme, ulice prestonice Vašingtona su puste, zbog zatvorenih muzeja koji se finansiraju iz federalnog budžeta, a u nacionalnim parkovima širom zemlje nagomilava se otpad, preneo je Glas Amerike.

Djelimičnim zatvaranjem vlade pogođeno je devet sekretarijata, a njihovi radnici su ili na prinudnom odmoru ili dolaze na posao, ali bez plate.

Život u američkoj prestonici je skup, a mnoge porodice žive od jedne do druge plate i nemaju veliku ušteđevinu, dok mjesečni računi stižu na naplatu.

Popularni, besplatni muzeji i galerije u okviru institucije "Smitsonijan" radili su neko vrijeme posle blokade federalne vlade koristeći preostale fondove, ali su na početku nove godine zatvorili vrata, kada su ostali bez novca.

Među njima su vašingtonski zoološki vrt, muzeji vazduhoplovstva i afroameričke istorije, Prirodnjački muzej i nekoliko galerija. U četvrtak je zatvoreno i popularno klizalište u bašti Nacionalne galerije umetnosti.

Turista iz Brizbejna Noa Ekšn razočarano kaže da su dugo putovali do Vašingtona i "kada je sve zatvoreno to je baš bez veze, jer nemamo šta da radimo".

Zbog zatvaranja ne rade ni službe za čišćenje drumova, te je zbog klizavih puteva povećan broj saobraćajnih udesa u nacionalnim parkovima Sekvoja i Kings Kenjon u Kaliforniji.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.