Koliko je ljekara napustilo BiH?

Neće nas imati ko liječiti

Buka/T.Čalić / 14. Februar 2018

Trend odlazaka ljekara i medicinskih radnika potresa BiH već pune tri godine i istim intezitetom se nastavlja i u prvim mjesecima ove godine.

Podaci koje svako malo u javnost dospiju iz sindikata zdravstvenih radnika su više nego zabrinjavajući jer nam odlaze iskusni stručnjaci -anesteziolozi, radiolozi, patolozi i hirurzi, ali i mladi ljekari I scecijalizanti.

Prema najnovijim podacima Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, prošle godine je Bosnu i Hercegovinu napustilo 350 ljekara! Godinu dana ranije taj broj je bio nešto manji, 297. U Sindikatu tvrde da je brojka puno veća, jer ovo su podaci za one koji su zbog odlaska u sindikatu tražili ispisnicu.

Zabrinjavajuće podatke je krajem prošlog mjeseca objavio Miodrag Femić, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine RS, saopštivši da je samo tokom decembra i prve polovine januara Srpsku napustilo 53 ljekara specijalista

Na ovo su saopštenjem reagovali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navode da nije zabilježen odliv kadra u mjeri u kojoj bi na bilo koji način ugrozio rad ovdašnjih zdravstvenih ustanova.

 „U sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srpskoj, u 2017. godini radni odnos je prestao za ukupno 32 doktora medicine. Od tog broja, dva doktora su otišla na rad u inostranstvo, 11 u drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj, jedan u FBiH, pet u Srbiju, a za 13 doktora medicine nije poznato da li su otišli na rad u inostranstvo ili prešli u neku drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj. u 2017. godini radni odnos je prestao za ukupno 130 medinskih sestara i tehničara.Od tog broja, za 72 medicinska tehničara nije naveden razlog odlaska, dok je njih 51 otišlo na rad u inostranstvo, šest u drugu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj i jedan u FBiH“, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Femić, kratko i jasno kaže da se podaci "fingiraju", kako od strane ministarstva, tako i od strane pojedinih zdravstvenih ustanova. Razlog je svima poznat - da ne priznaju svoj fijasko i da pokušaju sakriti koliko se u RS loše živi.

I dok su mnogi već otišli, a preostali pakuju kofere i uče pretežno njemački jezik, nadležni tvrde da se to ne dešava. Negiranje, na to se sveo posao budžetarijata, a ne na donošenje mjera, rješenja i hvatanje u koštac sa nagomilanim problemima u zdravstvu.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.