Koliko namirnica možete kupiti za 35 maraka širom svijeta?

Koliko namirnica možete kupiti u različitim zemljama svieta za 20 američkih dolara, odnosno 35 maraka? To pitanje istražio je sajt Bright Side, a mi smo njihove podatke uporedili sa stanjem u BiH.

Tatjana Čalić / 20. Septembar 2016

Prema istraživanju sajta Bright Side u Islandu se za 20 dolara možete kupiti samo pečeno pile. S druge strane u BiH, ukoliko uzmemo srednju cijenu pečenog pileta u našim marketima, koja iznosi oko 3,5 maraka po kilogramu i prosječnu kilažu nešto manju od dva kilograma, vi za 20 dolara možete kupiti četiri pečena pileta.

Zemlja u kojoj možete najviše kupiti jeste Moldavija. Ovdje za 35 maraka možete kupiti 13 namirnica, spomenućemo samo pivo, vino, jaja, mlijeko, sir, ali i više vrsta voća i povrća. Sljedeći po pristupačnosti je Kazahstan, gdje također može pazariti 13 namirnica, doduše malo skromnijih. Ovdje nema prostora za vino, ali ima za malo bolje pivo.

Kada biste sa 35 maraka kupovali u Rusiji, koja je treća najpovoljnija zemlja i u kojoj možete kupiti 11 namirnica, prema ovom spisku, teško biste napravili rusku salatu. Međutim, dvije osobe bi imale sasvim dovoljno za dnevne prehrambene potrebe. To međutim nije slučaj s Japanom, Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde možete uzeti svega četiri namirnice sa spiska, među kojima jeste pečeno pile, ali uz njega dobijete još hljeb, pirinač, sir, jaja ili jabuke u zavisnosti o kojoj državi je riječ. Na francuskom spisku su takođe četiri namirnice, a među njima nisu ni sirevi, ni vino, a kada biste odlučili da umjesto pileta, hljeba, jaja i mlijeka uzmete nešto sa šmekom ove države, teško biste uživali u pravom kvalitetu. U Švajcarskoj biste mogli da imate pristojan doručak za dvije osobe i voćnu užinu, a ako se uputite u Haiti, nadamo se da su vam tri jabuke i krmenadla dovoljni.  

Što se tiče naše zemlje za 35 maraka mogu se kupiti sve namirnice sa spiska i da još preostane primjerice za luk, mrkvu i ostalo povrće koje se koristi prilikom spremanja hrane. Takođe možete više potrošiti i na voće i  kupiti recimo kilogram banana. Obzirom da smo gledali samo prosječne cijene u trgovinama, ukoliko se većina istih kupi na tržnici ili pak na sniženju , može se proći još jeftinije.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.