Koliko neistine stane u jednu rečenicu?

Obrazlažući odluku predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu institucija BiH, Kovačević je koristio nekoliko netačnih termina.

BUKA portal / 08. Oktobar 2021


Portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za unutrašnju politiku Radovan Kovačević diskutovao je o aktuelnim temama na bh. političkoj sceni tokom gostovanja na BHT1 5. oktobra 2021. godine. Obrazlažući odluku predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu institucija BiH, Kovačević je koristio nekoliko netačnih termina.


S tim u vezi, Kovačević je izjavio sljedeće:

Ja moram da vas podsjetim da je u prvom zaključku rečeno da ne postoje uslovi da srpski predstavnici, odnosno predstavnici Republike Srpske, trenutno učestvuju u donošenju odluka na nivou zajedničkih institucija u državnoj zajednici Bosni i Hercegovini i da u tom kontekstu se neće donositi odluke osim onda kada se procijeni da bi, da treba da bude zaštićen interes Republike Srpske.

Podsjećamo, tri dana nakon objavljivanja odluke visokog predstavnika u BiH (OHR), kojom se donio Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a koja je uspostavila kaznenu odredbu zabrane i kažnjavanja negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i veličanja ratnih zločinaca, predsjednici političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju narodne poslanike, na sastanku kod predsjednika Narodne skupštine donijeli su nekoliko zaključaka, uključujući i onaj da “ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara)”.

“Srpski predstavnici, odnosno predstavnici Republike Srpske”, kako je Kovačević izjavio, termini su koje, kada se radi o državnom nivou, Ustav Bosne i Hercegovine, kao ni sam Izborni zakon BiH na osnovu kojeg se vrši izbor delegata u državna zakonodavna tijela i Predsjedništvo BiH, kao takve ne prepoznaju.

Zatim je Kovačević upotrijebio termin “zajedničke institucije”, još jedan koji nije naveden u Ustavu BiH. Podsjećamo da se u tom kontekstu isključivo koristi termin “institucije Bosne i Hercegovine”. Istinomjer je izjave nekolicine zvaničnika o “zajedničkim institucijama” već ocijenio neistinitima, uključujući i onu Radovana Kovačevića iz juna ove godine.

U nastavku rečenice, Kovačević je Bosnu i Hercegovinu nazvao “državnom zajednicom”. Riječ je o još jednoj netačnoj tvrdnji, a koju već druže vrijeme koriste pojedini političari iz entiteta Republika Srpska. Uvidom u Ustav Bosne i Hercegovine i njegov prvi član, jasno je da BiH nije “državna zajednica”, s obzirom na činjenicu da ova tačka definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine. Osim toga, uvidom u član 1. stav (3) Ustava BiH, jasno je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, iz čega je jasno da je BiH postojala prije entiteta. Kad je njeno trenutno uređenje u pitanju, treba podsjetiti da je od marta 2009. godine u njenu teritorijalnu organizaciju, osim entiteta, a kao zasebna teritorijalna jedinica, uveden i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Shodno navedenom, izdvojene tvrdnje glasnogovornika SNSD-a Radovana Kovačevića Istinomjer ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.