Kolinda u panici: Na inauguraciju ne dolazi niko od zvučnih imena evropske politike?

Organizatori inauguracije još čekaju da im državnici koje su pozvali na svečanost polaganja predsjedničke zakletve na Markovom trgu potvrde svoj dolazak, ali zasad nema signala da će među njima biti zvučnih imena iz evropske politike.

blic.rs / 09. Februar 2015

Najintenzivnija lobiranja odvijaju se na relaciji Zagreb - Berlin. Nema sumnje da Miro Kovač, šef Izbornog štaba Kolinde Grabar-Kitarović i bivši hrvatski ambasador u Berlinu, poteže sve svoje veze u njemačkom CDU-u ne bi li na inauguraciju doveo nekog od reprezentativnijih predstavnika nemačke vlade, donosi Blic.

Nova hrvatska predsjednica je najavila zaokret u spoljnoj politici zemlje koja je, kako kaže, posljednjih godina više bila orijentisana prema regiji, i koja se, prema njenom uvjerenju, treba okrenuti jačanju veza, prije svega, sa Njemačkom.

Upravo zbog toga bi se i spisak zvanica na inauguraciji mogao posmatrati kao prvi test nove predsjednice na spoljnopolitičkom planu.

Ipak, čak i ako se na svečanosti ne pojave politički kapitalci današnje Evrope, Kolinda Grabar-Kitarović u tom segmentu neće biti neuspješnija predsjednica od Ive Josipovića ili Stjepana Mesića, kojima je na inauguraciju došlo desetak šefova država zemalja jugoistočne i srednje Evrope.

Izuzetak je bila Mesićeva pobjeda 2000, kada je na Markov trg došlo 12 predsjednika država.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.