Komisija tuži Elona Muska zbog lažnih tweetova, traže da odstupi

Američkakomisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prijevaru zbog niza lažnih tweetova i traži da ga se ukloni sa čela tog proizvođača električnih automobila te mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj kompaniji čije su dionice uvrštene na burzi.

Index / 28. Septembar 2018

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

"Musk je znao da su tweetovi lažni"

Osnivač Tesle poručio je početkom kolovoza i kako investitori podupiru taj plan, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prijevaru u vezi vrijednosnih papira.

Musk: Uvijek sam radio u interesu istine

Musk je poručio da nije učinio ništa loše.

„Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.

Traže da se Musku zabrani biti direktorom

SEC u tužbi traži da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj drugoj kompaniji čije su dionice uvrštene na burzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate tvrtke.

SEC također traži građansku novčanu kaznu i druge pravne lijekove protiv Muska.

Tužili ga i ulagači

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara.

Naime, ubrzo nakon Muskove najave, cijena dionice Tesle pala je za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije 'igrali' na pad cijene dionice Tesle, optužili su Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milijune dolara.

Prekršili su zakone i umjetno napuhali dionice Tesle

Među ostalim, optužili su Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za 12 posto.

 

 

Index

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.