KOMO/ Mićo Kostadinović za BUKU: Gnušam se patetike i toplih riječi koje ništa ne znače

"Pesimizam je osnova velikih pjesama i knjiga. To su jedina mjesta gdje mali čovjek postaje ključni faktor u životima „velikih ljudi“.

Ernest Bučinski / 10. Juni 2019

Foto: BUKA

 

"Pesimizam je osnova velikih pjesama i knjiga. To su jedina  mjesta gdje  mali čovjek postaje ključni faktor u životima „velikih ljudi“. Gnušam se patetike, toplih riječi koje ništa ne znače, romantike u oku pedofila,  milostinje od strane ubica i tako dalje. Htio sam da dočaram, tačnije da stvorim sliku jednog  čovjeka koji zarad boljeg života na zemlji  uzima pravdu u svoje ruke i bez imalo griže savjesti  ovjerava poltronsku vucibatinu. Poruka je jasna, onaj ko je ne razumije sigurno nije preležao ljubav kad je bio mali", objasnio je Kostadinović, govoreći o svojoj pjesmi Metak.

Mićo Kostadinović je muzičar iz Banjaluke, a kada je riječ o njegovom autorskom radu, on nema kompromisa, jer ne podilazi publici i u svemu ide do kraja. Muzikom se ne bavi ni da bi bio popularan, niti da bi zaradio novac. Muzicira isključivo da bi prenio poruku onima koji poruku žele da čuju. Zato oni koji su gluvi i slijepi na nevolje koje nas okružuju bolje i da se ne trude razumjeti rad ovog mladog čovjeka. Možda se i nije čuditi što je u muziku ušao iskreno, jer, kako kaže, uzor koji ga je vodio kroz sve magle koje su se spuštale u životu bio je jedan, jedini, neponovljivi Branimir Džoni Štulić. Projekat KOMO je pokrenuo sam, smišljajući i pišući pjesme u svom kućnom studiju, a kasnije su mu se pridružili gitarista Aleksandar Savić Jagoda, Dejan Špirko Spidi na basu i Danijel Božić, koji svira ritam gitaru. Bend je još uvijek u potrazi za bubnjarom, jer najveća boljka banjalučke rok scene jeste pronaći bubnjara spremnog za koliko toliko profesionalniju saradnju. Kostadinović je u razgovoru sa novinarom BUKE govorio o karijeri, bendu KOMO i svojim muzičkim planovima.

"U rok muziku sam se zaljubio u petom razredu osnovne škole. Od tog trenutka, ta ljubav samo raste, kao ego kod tatinih sinova ili samopouzdanje razvaljenog rijaliti igrača. Prvi bend koji sam osnovao zvao se Regres, jednostavna riječ, a tako zaboravljena u našem narodu. Drugi bend  je nosio naziv Margine, riječ koja opisuje poštenog čovjeka u ovoj zemlji. Treći  bend, a nadam se i posljednji, je Komo - jedno prekrasno jezero koje ima dovoljno dubine da kolektivno skočimo u njega sa kamenom oko vrata", rekao je muzičar na početku razgovora.

Prvu svirku Kostadinović je imao na "Punk-rock maratonu" u banjalučkom "Domu omladine".

"Svirka je bila za šamara, ali sve što je prvi put u tom trenutku bude ti nešto najbolje. Kao kada ljubiš neku djevojku koja liči na gospodina Poparu iz Srećnih ljudi, a svima pričaš kako si milovao anđela koji se spustio sa nebesa samo radi tebe", kazao je Kostadinović.

S bendom KOMO Kostadinović je ipak ušao u malo ozbiljnije muzičke vode, jer muzičku ekipu čine jako dobri instrumentalisti koji i znaju i vole da sviraju.

"Snimili smo album na kome se nalazi jedanaest pjesama. Album nosi naziv 'Više ja ne govorim', a uskoro će biti postavljena na You Tube i druga pjesma. Cilj nam je da se publika upozna sa svakom pjesmom posebno. Da smo stavili odjednom čitav album, znajući našeg čovjeka i njegovo strpljenje, pola pjesama se ne bi ni poslušale. Planovi su nam još najmanje jedan spot i da se publici predstavimo uživo. Iskreno, prostora za autorske bendove i nema, jer sve se svodi na cover klovnove. Ne zna se ko je gori, da li ovi mladi, ili ovi olinjali matori kvazirokeri koji se kao drže zajedno. To je ona fora, ti hvali mene, ja ću hvaliti tebe, a nikom se u suštini ništa ne dopada. Bez obzira koliko god to bilo gnusno, to ne smije biti razlog da se ne stvaraju nove pjesme. Udarati do kosti, otvarati  zatvoreno. Neće nam lokalni pilićari govoriti kako  treba da se svira", objasnio je Kostadinović.

Prvi singl koji je KOMO izbacio zove se "Metak". Muzika za ovu pjesmu je žestoka, a tekst direktan i nimalo optimističan.

"Kako opisati pjesmu u kojoj  refren glasi 'Metak u glavu', nego žestoko. Pesimizam je osnova velikih pjesama i knjiga. To su jedina  mjesta gdje  mali čovjek postaje ključni faktor u životima „velikih ljudi“. Gnušam se patetike, toplih riječi koje ništa ne znače, romantike u oku pedofila,  milostinje od strane ubica i tako dalje. Htio sam da dočaram, tačnije da stvorim sliku jednog  čovjeka koji zarad boljeg života na zemlji  uzima pravdu u svoje ruke i bez imalo grižnje savjesti  ovjerava poltronsku vucibatinu. Poruka je jasna, onaj ko je ne razumije sigurno nije preležao ljubav kad je bio mali", tvrdi Mićo i dodaje da je za otvaranje njegovog albuma pjesma Metak bila idealna, zato što ide ravno u glavu.

Spot za pjesmu  snimao je Mišo Kojić, a Mićo u šali kaže da sada ekipa očekuje da ga zovnu na snimanje druge sezone Černobila, pošto je spot sniman u Incelu.

Kostadinović kaže da je reakcije publike na pjesmu pozitivna i da mu niko još nije rekao da mu pjesma ne valja.

"Mada nemam problema  i da me neko popljuje, jer u svakom slučaju sve je to za ljude. Najveći  sam kritičar sam samom sebi, ali zna se desiti kada se gledam u ogledalo da kažem: 'Smiri doživljaje budalo jedna'. Da bi pjesme došle na pravi način do publike sama publika mora da pravi razliku između Meše Selimovića i Nives Celzijus. Onaj koji nije tragao po dubinama gdje su lokve bile sigurno im neće biti zanimljive", rekao je Kostadinović i dodao da će, ako se čudo desi, biti spreman da se ozbiljnije bavi muzikom.

Kostadinović će u narednom periodu objavljivati na You Tube kanalu i ostatak pjesama, a kako kaže, album je jedan zatvoreni krug kroz njih se provlače tri stvari: majka, dijete i bog.

"Svaka pjesma je jedinka za sebe, mada analizom čitavog albuma dolazimo do jedne završene priče. Opisao bih ga jednom rečenicom: 'Ekser koji probija armaturu'. Nadam se da sam svakom strofom uspio da poentiram i da izbjegnem ravnodušnost slušaoca", objasnio je Kostadinović.

On nema baš pozitivno mišljenje o banjalučkoj rok sceni.

"Našu scenu bih opisao kao babu kojoj se klima poslijednji zub, a ona ne da da  joj ga izvade,  samo kuka i govori da joj je dobar kada jede pistacije. Ovdje svirački ima dobrih bendova, ali ako ćemo po orginalnosti i dobrim tekstovima, mislim da oskudijevamo sa autorima. Citiraću najvećeg pankera Olivera Dragojevića - ko sam ja da ti sudim", šaljivo je kazao Kostadinović.

Osim što komponuje i stvara pjesme, ovaj mladi autor bavi se i pisanjem, a na kraju razgovora otkrio nam je i svoje književne planove.

"Volio bih da završim roman koji sam počeo prije dosta godina. Kada bih u tome uspio, siguno bih i knjigu pjesama uradio. U to ću početi da vjerujem kada poslednje slovo napišem, za sada sam daleko od toga", rekao je Kostadinović.

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.