Komšić za BUKU: HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona vodi definitivnoj podjeli BiH, a DF-ov provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava

"Želi se etnička podjela FBiH na etničke izborne jednice, što onda vodi u konačnici definitivnoj podjeli države BiH."

Slađan Tomić / 22. Juli 2021


Nakon što je HDZ BiH izašao u javnost sa svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona koji uvodi nove komplikacije i podjele, umanjujući vrijednost glasa u pojedinim dijelovima BiH, svoj prijedlog izmjena Zakona  uputio je i DF na čijem čelu je Željko Komšić - najveći politički suparnik Dragana Čovića. 

Komšić u intervjuu za BUKU kaže da je prijedlog DF-a usmjeren ka ispunjavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava. 


BUKA: Šta želi Dragan Čović izmjenama Izbornog zakona?

Komšić: Želi se etnička podjela FBiH na etničke izborne jednice, što onda vodi u konačnici definitivnoj podjeli države BiH. Te želje nisu u skladu ni sa Ustavom FBiH, niti sa Ustavom BiH, niti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, to će ostati samo želje. Niko nije ni lud, a ni toliki izdajnik da na to pristane. Na današnji dan 1993. godine na grad Sarajevo palo je 3.777 granata. Tih dana vođeni su oni čuveni Oven - Stoltenbergovi pregovori koji su predviđali formiranje tri države u državi Bosni i Hercegovini. Ni pod takvim terorom nije se pristalo na tu etničku podjelu. Ko to danas ima pravo pristati na to? Sad kad na  Sarajevo se ne ispaljuje hiljade granata.

BUKA: Može li Čović blokirati izbore?

Komšić: Može, ukoliko iduće godine ne budu htjeli glasati za usvajanje budžeta, pošto kontrolišu Dom naroda, tj. imaju većinu (tri) delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH, ali im to ne bih preporučio.

BUKA: DF je Interresornoj radnoj grupi ponudio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Po čemu se razlikuje od HDZ-ovog prijedloga?

Komšić: Razlikuje se u svojoj suštini, zato što se naš prijedlog naslanja na presude Evropskg suda za ljudska prava koje nalažu otklanjanje etničke diskriminacije, pa smo na tragu tih presuda predložili brisanje etničkog prefiksa pri izboru članova Predsjedništva, čime se implementira presuda Sejdić-Finci, ali i ostale presude Evropskog suda za ljudska prava. Mislim da je taj prijedlog dobro rješenje i znam da nailazi na razumijevanje i podršku kod ostalih političkih opcija, za razliku od HDZ-a koji je, vidimo, usamljen u guranju svojih antievropskih prijedloga.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.