Konačno znamo zašto imunitet “poludi” od korone

Ozbiljni respiratorni simptomi kovida 19 posledica su aktivnosti određenih imunih ćelija, što može prouzrokovati dugotrajno zapaljenje pluća.

BUKA portal / 13. Januar 2021

 

Aleksandar Mišarin sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu i njegove kolege analizirali su tečnost iz pluća 88 osoba sa teškom upalom pluća izazvanom infekcijom koronavirusa.

ećina ovih pojedinaca imala je u plućima visok broj određenih vrsta T ćelija, koje pripadaju ćelijama imunog sistema i ključne su za odbranu od infekcija. Naučnici su takođe otkrili da skoro 70 odsto alveolarnih makrofaga, imunih ćelija koje se nalaze u malim vazdušnim vrećicama pluća, sadrži virus SARS-CoV-2.

Nalazi sugerišu da jednom kada virus dođe u pluća, može inficirati makrofage, koje reaguju stvaranjem zapaljenskih molekula koji privlače T ćelije. T ćelije zauzvrat proizvode protein koji stimuliše makrofage da stvaraju još više zapaljenskih molekula.

Ova uporna upala pluća može dovesti do posledica opasnih po život i u principu objašnjava zašto se u telu usled kovid infekcije događa citokinska oluja koja razara ceo organizam. Studija je objavljena u časopisu Nature.

 

Nova.rs


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.