Konferencija u Banjaluci: DEMOKRATSKA IZGRADNJA I DEMOGRAFSKA OBNOVA U BIH

Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka organizuju konferenciju pod nazivom: „Demokratska izgradnja i demografska obnova u BiH”.

BUKA portal / 18. Novembar 2019

Foto: Ilustracija

 

Na ovom događaju, koji će se održati 19. novembra 2019. godine (utorak) u hotelu „Bosna” u Banjoj Luci sa početkom od 11 časova, biće održana prezentacija istraživanja o odlascima iz BiH i korelaciji sa razvojem demokratije, dva izlaganja i jedna panel diskusija o problemima odlaska stanovništva iz BiH te kako zaustaviti trend odlaska i graditi demokratske institucije.

Kada pričamo o situaciji koja se dešava u cjelokupnoj Bosni i Hercegovini problemi sa kojima se građani svakodnevno suočavaju su višestruki. Među građanima vlada apatija, u samom društvu je primjetan veliki stepen siromaštva i nedostatka osnovnih sredstava za život velikog dijela populacije, institucije nisu funkcionalne, demokratija se ne shvata kao modus „življenja” države, a korupcija, nepotizam i samovlašće, dovode do toga da je ogromna većina građana nezadovoljna životom. Zbog gore nabrojanih, ali i mnogih drugih razloga, demokratski kapaciteti nisu na najbolji način izgrađeni, niti su ideje moderne demokratije našlo plodno tlo u BiH. Usljed ovakvog komplota, došlo se do situacije u kojoj postoji konstantan trend odlaska pojedinaca iz države.

Događaj je otvoren, slobodan i besplatan za sve zainteresovane građane, a posebno za novinare, pravnike, sociologe i politikologe kao i studente žurnalistike, prava, sociologije i politikologije.

Izlagači na ovoj konferenciji su: Davor Boban, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji će izlagati temu o demokratiji i nacionalizmu i Draško Marinković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, koji će pričati o demografskim trendovima u BiH.

Panelisti na ovoj konferenciji su: Jelena Trivić, narodna poslanica – PDP, Denis Šulić, narodni poslanik – SNSD i predsjednik Mladih socijaldemokrata, Aleksandra Čavić, SDP Banja Luka i Mario Mikulić, Predsjednik Mladeži HDZ BiH.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.