Konferencija u Srebrenici: Reakcije i izjave učesnika (FOTO)

Investicijska konferencija u Srebrenici danas je okupila vodeće političare iz BiH i regije. Donosimo vam izjave i reakcije učesnika, kao i dijelove iz govora koji su danas održani.

BUKA / 11. Novembar 2015

Denis Zvizdić: Srebrenica je posebna za BiH i čitav region

Predsjedavajući Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Denis Zvizdić čestitao je načelniku Opštine Srebrenica Ćamilu Durakoviću na organizaciji Investiciono-razvojne konferencije Srebrenica 2015. koja pokazuje da je Srebrenica u fokusu njihovog interesa, ne samo od jula od jula, već cijelo vrijeme s namjerom da Srebrenicu s njenim društvenim i ekonomskim potencijalima razviju na način da bude mjesto i središte i poruka novog života, poruka pomirenja i međusobne saradnje bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

"Srebrenica je nešto posebno i za BiH i za čitav region. Ona je poruka, simbol i pouka. Ona je simbol velike tuge i stradanja. Pouka da se takvo nešto više ne ponovi nigdje i nikad i poruka da moramo graditi naše zajedništvo na bazi uvažavanja i upravo kroz ovakve investicione konferencije i sinergijske aktivnosti koje će značiti obnovu multietničkog duha Srebrenice i trasirati njen društveni i ekonomski razvoj", rekao je Zvizdić.

 On je kazao da su prisutni imali priliku vidjeti istinske potencijale Srebrenice i da je riječ o pravoj ekonomskoj podlozi koja može omogućiti investicije koje će takve potencijale staviti u funkciju ekonomskog i društvenog razvoja Srebrenice.

"VM BiH će svakako učestovati u investicijama u Srebrenici. Dobili smo 12 projekata koje je pripremilo rukovodstvo Srebrenice. Mi ćemo učestvovati u daljem razvoju i izgradnji Spomen-obilježja Srebrenica-Potočari s omogućavanjem njene dalje izgradnje i zapošljavanja određenog broja ljudi kako bi taj kompleks u potpunosti funkcinirao, a svakako ćemo i finansijski učestvovati u podršci nekim od ovih projekata koje je Duraković precizirao", rekao je predsjedavajući VM BiH.

On se u ime BiH zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na značajnim sredstvima koje je Srbija izdvojila za područje Srebrenice.

"To je istinska poruka dobrosusjedske saradnje i izražene političke i prijateljske volje da se ovaj dio razvija na održivi način", rekao je Zvizdić.

Izetbegović: Konferencijom otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je na dvodnevnoj Investiciono-razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015 kako današnjom konferencijom " trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana".

 „Srebrenica i regija srednjeg Podrinja su prije par decenija bile poprište žestokih sukoba koji su nažalost rezultirali velikim brojem zločina, a u konačnici i genocidom nad Bošnjacima u kojem je ubijeno preko osam hiljada muškaraca. Prva asocijacija na Srebrenicu je rat, dženaze, komemoracije, mezari... Zbog toga je interes investitora za Srebrenicu nedovoljan, a život stanovnika težak. Naša obaveza je da tu sliku mijenjamo i zato smo se ovdje danas i okupili“, rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH je konferenciju u Srebrenici ocijenio i prilikom za produbljivanje pozitivnih trendova u odnosima sa susjedima.

"Vrijeme u kojem živimo je turbulentno, puno kriza i izazova ali sastav današnjeg skupa svjedoči našu spremnost da zajedničkim radom i dobrosusjedskim odnosima u najboljoj namjeri rješavamo sve poteškoće i stvaramo uslove za investiranje u ovaj grad. Ovom konferencijom trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana, ali i produbiti pozitivne trendove u odnosima sa Srbijom i drugim zemljama regiona na zadovoljstvo i dobrobit svih", istakao je Izetbegović.

Cvijanović: Vlada RS na raspolaganju investitorima

 Premijerka RS Željka Cvijanović u obraćanju na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici pozvala je investitore da ulažu u Srebrenicu kao i u ostale opštine u bh. entitetu Republika Srpska rekavši kako je preduzeće u tom entitetu moguće registrirati u roku tri dana, za manje od 100 eura, na jednom šalteru, javlja Abadolu Agency.

Cvijanović je kazala kako se u Srebrenici osjeća kao domaćin i zahvalila svima koji su podržali konferenciju.

"Bez politike i političara se ne može, ali isto tako je jasno da se bez investicija i investitora ne može. Tu smo da podržimo dobru inicijativu, ali i da naučimo mnoge stvari", poručila je uz ostalo Cvijanović.

Ona je kazala kako je Vlada RS spremna da zajedno sa onima koji žele da ulažu stavi na raspolaganje sve potrebne kapacitete.

Podsjetila je da je u prošlosti bilo onih koji su prilikom pokušaja poslovanja nailazili na prepreke, ali i onih sa pozitivnim iskustvima, dodavši da "sva buduća ulaganja treba da budu takva da obezbijede prohodnost svih projekata".  

"Srebrenica dijeli sudbinu svih drugih opština u RS-u kad je riječ o ekonomskom razvoju. Međutim, svaki put kad postoji dobra veza između lokalnih i republičkih vlasti mi uspijemo da realizujemo određene projekte. Ovdje je niz projekata koji mogu učiniti Srebrenicu puno boljim i stabilnijim mjestom za život", kazala je premijerka RS dodavši kako Vlada RS želi olakšati život u Srebrenici i u svim ostalim dijelovima tog entiteta.

Podsjetila je kako je Vlada RS u proteklom periodu uložila više od 50 miliona KM u razvoj Srebrenice i kako je 2006. godine, kad je Milorad Dodik imenovan na čelo te Vlade, jedna od prvih odluka bila da se prema Srebrenici odnosi na strateški način i pomaže njenom razvoju.

Husović pozvao na jačanje privredne saradnje BiH i Crne Gore

Zemlje regije trebaju biti okrenute budućnosti i eurointegracijama i koristiti svaku priliku za jačanje ekonomske saradnje, a današnja konferencija u Srebrenici je upravo takva prilika, rekao je zamjenik premijera Crne Gore Rafet Husović u obraćanju na dvodnevnoj Investiciono-razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015.

Husović je podsjetio na dobre odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine i pozvao na jačanje privredne saradnje.

"Prilika je ovo da istaknem jako dobre odnose između BiH i Crne Gore. Oni su onakvi kakvi trebaju biti odnosi dviju prijateljskih i susjednih zemalja. Postoji prostor za ekonomsku saradnju u turizmu i prehrani te energetici. Postoji kvalitetna osnova za dalji razvoj prekogranične saradnje", rekao je Husović.

Vučić: Srbijanska Vlada izdvojila 10 miliona KM za Srebrenicu

 Aleksandar Vučić, premijer Srbije, izjavio je da je Vlada Republike Srbije odlučila uložiti 10 miliona konvertibilnih maraka u razvojne projekte u Srebrenici, od čega će četiri miliona KM već od ponedjeljka biti na računu opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency.

Dolazeći na investiono-razvojnu konferenciju u Srebrenici Vučić je sa delegacijom posjetio memorijalni centar Srebrenica - Potočari i odao počast žrtvama genocida iz 1995. godine.

"Vlada Srbije na jutros održanoj sednici donela je odluku da izdvoji 10 miliona KM, koji su odmah na raspolaganju", kazao je Vučić.

Osim četiri miliona koji će biti uplaćeni opštini Srebrenica za razvojne projekte koje njeno rukovodstvo izabere, šest miliona KM novca Vlade Srbije bit će uloženo u projekte izgradnje objekata u Srebrenici, kazao je Vučić.  

"Zajednički sa vama (opštinom, op.a.), Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom želimo oformiti tim koji će raditi na objektima. Naše i vaše lokalne kompanije će raditi poslove u visini šest miliona KM. Mi smo odluku doneli na osnovu projekata koje imate, želite li da uložite u škole, osnovne ili srednju, ili puteve koje trebate da popravite. I taj novac odmah ćete imati na raspolaganju. Svi Srebreničani, bez obzira bili to Bošnjaci ili Srbi, moći će računati na poslove u okviru tih projekata. Znam da ćete naći najbolji način kako da taj novac uložite i potrošite", kazao je Vučić dodavši kako su u njegovoj delegaciji predstavnici građevinskih kompanija, ali mali proizvođači zainteresirani za uspostavljanje poslovne saradnje u Srebrenici.

"Srbija gleda u budućnost, i ako smem na ovakav način da kažem i na ovom mestu, mi Srbi želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, da gradimo zajedničku budućnost, narednih 100 godina da provedemo u miru i da svima bude bolje. Ovo je naš mali doprinos takvoj zajedničkoj budućnosti. Uveren sam da ćemo uvek imati više razloga za radost, sreću i život, a da ćemo uvek znati osuditi sve ono što je u prošlosti bilo loše", poručio je predsjednik Vlade Republike Srbije u Srebrenici.

Milorad Dodik: RS će za Srebrenicu izdvojiti tri miliona KM u naredne dvije godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na Investiciono-razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015. obećao pomoć Opštini Srebrenica u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka (KM) u naredne dvije godine, u cilju intenziviranja razvoja te opštine.

 Dodik je kazao kako razvoj predstavlja ključ svih aktivnosti koje provode i "želimo da vidimo Srebrenicu daleko razvijeniju i došli smo kako bi podržali sve napore da bude više investicija u Srebrenici."

On je podsjetio "da država ne može da pravi fabrike", ali da može da bude podrška i da omogući uslove i "bude stimulativna za one koji to žele."

Dodik je kazao da su on, Vlada i svi u RS zainteresovani za razvoj Banje Guber i da će podržati svaki oblik izgradnje banje koji je integrativan.

"RS je ulagala u Srebrenicu i mi je ne odvajamo od ostalog dijela RS-a i čak šta više želimo da još dodamo značaj nekim projektima", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao da će Vlada RS u naredne dvije budžetske godine izdvojiti po 500.000 KM i dodatno dva miliona za određene projekte.

"To su ukupno tri miliona u cilju obezbjeđivanja uslova da bi se privukli investitiori", rekao je Dodik.

Hajra Ćatić o konferenciji u Srebrenici: Sumnjam u iskrenost namjera pojedinaca

 Članice Udruženja "Žene Srebrenice" tokom današnjeg mirnog protesta u Tuzli izrazile su sumnju u iskrenost namjera pojedinih učesnika Investiciono-razvojne konferencije Srebrenica 2015. koja je danas otvorena, javlja Anadolu Agency (AA).

"Taj događaj je dobar ako su namjere iskrene, ali nisam sigurna u iskrenost pojedinaca koji tamo prisustvuju. Srbija od 1992. godine duguje milione za poplavljena zemljišta zbog hidroelektrane u Bajinoj Bašti. Također, Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska stopirao je radove u poznatom lječilištu i banji Guber. Vidim da je i on stigao u Srebrenicu, pa očekujem da će dozvoliti da ovo mjesto ponovo bude turističko, kao što je upravo zahvaljujući Guberu nekad bilo", izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

Ćatić je naglasila da se neka kretanja u Srebrenici trebaju dogoditi što prije, dok se grad nije "ispraznio".

"Oko moje kuće ima 40 praznih kuća. U samo sedam neko živi. Ljudi umiru, dosta je starijeg stanovništva, a ako se pod hitno nešto ne promijeni, u Srebrenici neće biti živih, nego će to biti jedno veliko groblje", naglasila je Ćatić.

Ona je podsjetila da se u protekle dvije godine na ovom području nije otvorena nijedna masovna grobnica, a prošle godine pet pronađenih tijela još uvijek nije identificirano.

"Žene Srebrenice" uz podršku ostalih bh. udruženja i građana Tuzle svakog 11. u mjesecu u centru ovog grada organiziraju mirnu protestnu šetnju, uz poruku "Pravda nama, kazna zločincima". Svakog 11. u mjesecu podsjećaju na genocid koji se desio u Srebrenici i okolini 11. jula 1995. godine.

 

Duraković: Nismo očekivali toliko sredstava

 

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je domaćin dvodnevne Investiciono-razvojne konferencije Srebrenica 2015, izjavio je na današnjem obraćanju medijima kako nije očekivao velike donacije koje su danas iznijeli i obećali zvaničnici iz BiH i regije.

 "Još jednom zahvaljujem dragim gostima koji su s nama ovdje. Čuli smo ohrabrujuće i konkretne odluke, prvenstveno Vlade Srbije. Nismo očekivali tolika sredstva za našu malu općinu. U ime građana zahvaljujem Vučiću, opravdat ćemo to povjerenje. Zahvaljujem i Dodiku koji je također obećao pomoć našem budžetu. To su velike stvari u Srebrenicu, možemo reći da je ova konferencija uspješna. Evidentno je da će i Vijeće ministara BiH podržati neki projekat. Presretan sam i zadovoljan", zaključio je Duraković dodajući kako, s pomenutim investitcijama, Srebrenica može do kraja ove godine otvoriti novih 250 mjesta.

 

Prije početka Konferencije političari su položili cvijeće u Memorijalnom centru Potočari, a nakon toga su obišli grad.

 

 

 

 

Izvor: Anadolija, agencije

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.