KORISNIKA SVE VIŠE, NOVCA SVE MANJE Ugrožen rad prve dječje javne kuhinje u BiH

Plaćaju kiriju

BUKA portal / 16. Juni 2019

Udruženje altruista „Ruke prijateljstva“, koje je osnivač dječje javne kuhinje u Lukavcu, prve u BiH, od Opštine je dobilo 12.000 KM, ali taj novac još nije legao na račun, čime je dodatno otežan rad kuhinje.

 

Plaćaju kiriju

To je rekla predsjednica Udruženja Selma Zukić te istakla da pripremaju 220 obroka, ali da neophodnih zaliha imaju za mjesec ili dva. Navodi da zbog proceduralnih problema ne mogu računati na podršku iz budžeta, jer im se, kako tvrdi, traže odobrenja Ministarstva obrazovanja TK i Pedagoškog zavoda TK.

– Nastavićemo svoju borbu, jer imamo sve više korisnika. Za prostorije koje koristimo plaćamo kiriju, plaćamo i sve ostale režije. Međutim, ima dobrih ljudi koji nam pomažu i na taj način uspijevamo pripremati obroke – ističe Zukić, kojoj je najveća satisfakcija što niko ko je tražio tanjir graha i krišku hljeba nije vraćen iz njihove kuhinje.

Ne vraćaju nikoga

 

Ne kriju da su djeca većina njihovih korisnika, ali da im dolaze i demobilisani borci te građani teškog socijalnog statusa. Nikoga, kako ističu, ne vraćaju iz kuhinje bez obroka koji se dijeli radnim danima oko podneva.

 

S druge strane, u Opštini Lukavac insistiraju da budu ispoštovane procedure, odnosno da Udruženje dostavi dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekt u kojem se vrši priprema hrane te saglasnosti Ministarstva, Zavoda, Centra za socijalni rad Lukavac, kao i škola iz kojih se vrši izbor djece za dodjelu obroka.

Zatraženo je i da se dostavi dokumentacija o kriterijumima na osnovu kojih se biraju korisnici kuhinje te njihov ukupan broj i struktura.

(Avaz)


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.