Korona: Merkel za zbijanje redova na međunarodnom planu

Nacionalizam je u pandemiji našao priliku za svoje širenje. To za politiku i privredu ne znači ništa dobro. Njime su pogođeni i međunarodni odnosi i saradnja. Kancelarka Merkel ne krije zabrinutost.

BUKA portal / 22. Maj 2020

Kada, gdje i kako će se održati sljedeći samit G7? SAD trenutno predsjedavaju grupom od sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta. U martu je iz Vašingtona najavljeno da će se samit prvi put održati kao video konferencija zbog pandemije korone, a tvit američkog predsjednika Donalda Trumpa je otvorio špekulacije. Trump razmatra da održi sastanak u Camp Davidu, ljetnjikovcu američkog predsjednika. "To bi bio sjajan znak normalizacije!" – napisao je on.

Da li i ostali šefovi država i vlada to smatraju "sjajnom idejom" i da li bi otputovali u Vašington? Kancelarka Angela Merkel to ne želi komentarisati. Samo je rekla: "Sačekajmo da vidimo kako će se stvari razvijati”, ostavljajući do znanja kako joj je politički sadržaj daleko važniji od forme. "U kojem god obliku se odvijao sastanak G7, bilo u vidu videokonferencije ili drugačije, definitivno ću se boriti za multilateralizam, to je jasno – kako u okviru G7 tako i u okviru G20”, istakla je njemačka kancelarka.


Ni manje ni više već multilateralnost

Svi znaju koliko kritično američki predsjednik gleda na međunarodnu saradnju. To redovno izaziva sporove među članicama G7. Pandemija korone samo je pogoršala situaciju. "Multilateralnost je bila suočena s velikim izazovima i prije pandemije. Izazovi se nisu smanjili", rekla je Angela Merkel u Berlinu, nakon okruglog stola sa predsjedavajućim pet vodećih ekonomskih i finansijskih organizacija svijeta.

Jednom godišnje kancelarka Merkel razmijeni mišljenja s čelnicima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Svjetske banke i Međunarodne organizacije za rad ILO. Ove godine oni su se sastali po dvanaesti put i prvi put putem video konferencije.

Najdublja kriza

Svi su se složili da je širenje virusa korone gurnulo svijet u duboku globalnu recesiju. Nacionalizam, koji se sve više širi, ne čini situaciju ništa boljom. Mnoge se zemlje sve više ekonomski izoluju. "Odgovor na pandemiju zasigurno ne može biti ponovno podržavljavanje odnosno "renacionalizacija”  svih međunarodnih lanaca opskrbe", upozorila je kancelarka. "Tada bi svi platili vrlo visoku cijenu." Stoga je, po njenom mišljenju, jačanje međunarodnog trgovinskog sistema od velikog značaja.

"Odgovor na pandemiju ne može biti podržavljavanje svih međunarodnih lanaca opskrbe", upozorila je kancelarka Angela Merkel

"To ne znači da u nekim oblastima nećemo morati napraviti veću diverzifikaciju (op. red.: strategija ulaganja u širi asortiman roba i usluga)", kaže Merkel, pozivajući se na proizvodnju važnih lijekova ili zaštitne medicinske opreme, što je na početku pandemije korone bila deficitarna roba u Evropi.

Raste siromaštvo i glad

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) Roberto Azevêdo je na videokonferenciji istakao kako postoji veliki broj protekcionističkih mjera. Ograničenja izvoza hrane su posebno zabrinjavajuća. "Naravno da znamo da nezaposlenost i rezultirajuće siromaštvo mogu brzo izazvati glad. Zato je opskrba hranom od posebnog značaja i u narednim mjesecima", naglasila je kancelarka Merkel.

Kancelarka je dodala i kako je generalni direktor Međunarodne organizacije za rad (ILO) Guy Ryder istakao važnost otvaranja novih radnih mjesta u siromašnim zemljama. Ukoliko bi se u razvijenim zemljama smanjila potrošnja, to bi imalo dramatične posljedice. Borba protiv siromaštva stoga će postati važna u narednim godinama - posebno jer nedostaju financijske mogućnosti za velike poticajne programe u ekonomski slabije razvijenim zemljama. "Za Njemačku to znači: ne smanjivati razvojnu pomoć, već nastaviti sa ulaganjima", kaže kancelarka.


Vakcina za sve

"Svi smo bili uvjereni da je zajedničko, koordinirano a ne jednostrano djelovanje pravi odgovor", naglasila je Angela Merkel. Ovo se odnosi i na pronalazak vakcine protiv virusa i dobre mogućnosti za izlječenje. Stoga bi se na njih trebalo gledati kao na „zajedničku globalnu robu" i učiniti ih dostupnima svima. Njemačka i drugi već su dali svoj doprinos tome na donatorskoj konferenciji početkom maja.

Sve u svemu, razgovor kancelarke sa čelnicima vodećih svjetskih ekonomskih i finansijskih organizacija vrtio se oko svih onih pitanja koja će se takođe naći na stolu na samitu G7. Gdje god, kad god i kako god, pod američkim predsjedavanjem, bude održan sastanak najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta.

 

DW


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.