Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli: Priština spremna na povlačenje odluke o carini za BiH i Srbiju, ali pod jednim uslovom

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kaže da je Priština spremna da povuče stopostotno povećane carine za robu iz Srbije i BiH, “samo ako se sprovedu svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji stoprocentni reciprocitet”.

BUKA portal / 06. Decembar 2018

Pacoli u intervjuu za DW kaže da lično ne vidi šanse za rješenje kosovskog pitanja, ali da vjeruje u ekonomsko rješenje, što je interes “obje strane”.

– Šta bi to bilo? To govorim još od 2007. godine, da sjever Kosova treba da bude velika privredna zona gdje će dio teritorije pripadati Srbiji, a dio Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rješenje. Ali možda je za takve ideje još prerano – precizirao je Pacoli.

Rekao je da povećanje tarifa od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “mora ostati na snazi”, uprkos osudama od SAD, Njemačke i drugih zapadnih zemalja.

– Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumiju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. godine. To se ne može poništiti – kaže on.

Kako navodi, već se vidi “koliko su ove carinske takse bolne za Srbiju”.

– Zato vjerujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sjednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dvije nezavisne države, i pričamo o budućnosti – dodao je Pacoli.

DW


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.