Kozara Ultra Trail: Trčimo na jednoj od najljepših planina u BiH

Od 3. do 5. maja

BUKA portal / 23. April 2019

Photo: Svjetlopis

Ljubitelji prirode, trkačka i šira sportska zajednica sa nestrpljenjem očekuju drugo izdanje „Kozara Ultra Trail-a“ u Nacionalnom parku Kozara od 3. do 5. maja, koje bi trebalo da okupi više od 400 vrhunskih trkača, profesionalaca, ali i rekreativaca, čime ova planina postaje nezaobilazna stanica međunarodnog ultra – trail karavana.

Organizatori, UG "Kozara Ultra Trail" juče su u Prijedoru održali konferenciju za novinare kojom su najavili ovaj događaj. Konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, direktor Nacionalnog parka  Kozara, Dragan Romčević, te predsjednik Planinarskog saveza RS, Ljubiša Aramanda, koji su istakli značaj ovog sportskog događaja za grad Prijedor, Kozaru, ali i Republiku Srpsku.

Nevena Stojaković, predsjednica UG "Kozara Ultra Trail" i organizator, istakla je da će jedna od najljepših planina u BiH biti navedena dva dana borilište trkača u četiri trail discipline – 10, 20, 40 i 103 kilometra, a nezaboravan sportski izlet imaće i oko 150 naših najdražih i najmlađih ljubitelja Kozare, koji će trčati svoj omiljeni Kids Spartan Race.

 

Svi takmičari i posjetioci moći i da se upoznaju sa brojnim novitetima u oblasti outdoor sportske opreme i preparata, koje će predstaviti brojni izlagači na našem prvom Kozara Ultra Trail Expu, od 3. do 5.maja.

Neven Boroja, koordinator trke istakao je da je ove godine na Kozara Ultra Trailu učešće  prijavilo 260 takmičara iz 11 zemalja, te da je Kozara Ultra Trail jedan od svega dva događaja te vrste u BiH.

Staze za trku, s obzirom na to da je u pitanju takozvano trail trčanje, su prirodne, na jednoj od najljepših planina ovog dijela BiH, a specifično je to što je najveći dio staze pokriven hladom četinara, što predstavlja poseban ugođaj za trkače. Organizatori su se potrudili da ove godine odvoje staze na 40 i 103 kilometra, što će olakšati snalaženje samih učesnika na terenu.

 

Lokacije i termini trka:

100km – petak, 03.05.2019. u ponoć, 23:59
40km – subota, 04.05.2019. u 6h
20km – subota, 04.05.2019. u 8h
10 km – nedjelja, 05.05.2019. u 9h
Kids Jumbo Race, nedjelja, 05.05.2019. u 12h

Učešće na trci u ovoj disciplini potvrdilo je 20 ultra maratonaca iz Austrije, Bosne and Hercegovine, Hrvatske, Makedonije,  Slovenije, Srbije, Slovačke, što je, ističu organizatori, dosta dobar odziv, s obzirom na to da se radi o veoma zahtjevnoj disciplini, koja traži duge i ozbiljne pripreme, pa su trkači u mogućnosti da odaberu svega nekoliko tokom godine.
Među njima su i poznata imena ovog sporta, Tomaž Cancar, Dušan Bazić, Biljana Bursać,...

S obzirom na to da je ovu sportsku manifestaciju priznala Međunarodna trail asocijacija, odnosno ITRA, trke KUT nose i odgovarajući broj ITRA bodova za svoje učesnike i to:

KUT 103 = 4 boda
KM 38 = 2 boda
KT 2

 

Udruženje građana „Kozara Ultra Trail“ postoji dvije godine i do sada je organizovalo tri međunarodne sportske manifestacije na području banjalučke regije.

Ovogodišnji Kozara Ultra Trail je drugo izdanje ove trke, nakon našeg prošlogodišnjeg pionirskog poduhvata, na kojem smo okupili 200 učesnika iz 10 zemalja.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.