Krah zanata u Republici Srpskoj: Mali maturanti i dalje hrle u gimnazije i medicinske škole

Školovati se za zanatliju, svima je izgleda ispod časti, iako su upravo zanatlije najtraženije na tržištu rada.

Tatjana Čalić / 19. Juni 2016

Među malim maturantima u Republici Srpskoj i ove godine najveće interesovanje je vladalo za upis u gimnaziju, medicinsku školu, a slijede smjerovi ekonomije, prava i trgovine. Po prvi put ove godine, primijetan je pojačan interes osnovaca za tehničke škole koje su godinama izbjegavali zbog ,,težih’’ predmeta koji se ovdje izučavaju. I ove godine, tradicionalno, najmanje interesovanja su pokazali za trogodišnje škole.

U banjalučkoj Gimnaziji i ove godine su prebukirani. Kažu da u deset odjeljenja primaju 280 đaka, ali da prijavljenih ima gotovo duplo više. Slična situacija je i u Medicinskoj i Ekonomskoj školi, gdje primaju po 240 učenika.

Veće interesovanje osnovaca ove godine vlada za upis u Tehničku školu, ali ovdje još uvijek ima slobodnog mjesta. Od ove školske godine, uvedena su nova trogodišnja zanimanja - zlatar, optičar, časovničar i mašinski tehničar za energetiku, s ciljem da se izbalansira ponuda i potražnja na tržištu rada. Za ova zanimanja nije vladalo veliko interesovanje, pa i dalje ima slobodnih mjesta.

I tako, po već poznatom scenariju, djeca upisuju škole, a nakon što ih završe, godinama će čekati zaposlenje, radeći poslove za koje se nisu školovali, neprijavljeni i za minimalnu platu.

Školovati se za zanatliju, svima je izgleda ispod časti, iako su upravo zanatlije najtraženije na tržištu rada.

I podaci Zavoda za zapošljavanje RS govore da se iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih zanatlija, a povećava broj onih sa fakultetskom diplomom. Ovdje kažu da su na tržištu rada jako tražena zanimanja trećeg stepena, i to vozači, trgovci, mehaničari, zavarivači, monteri, ugostitelji, građevinari, kožari i tekstilci.

Da se mladi rijetko odlučuju upisati zanimanja sa kojima će nakon završenog školovanja imati puno veće šanse da dobiju posao svjesni su i u Pedagoškom zavodu Republike Srpske. Kažu da, iako svake godine nastoje promovisati deficitarna zanimanja, mladi se ipak vode isključivo svojim željama prilikom izbora škole ili fakulteta, a ne za realnim potrebama tržišta i privrede. Razlog je, ističu, jer i djeca i njihovi roditelji, vjeruju da će nakon završene gimnazije imati veliki izbor mogućnosti prilikom upisa na fakultet, dok je medicinska škola popularna zbog mogućnosti pronalaska posla u inostranstvu.

Na pitanje zašto kod nas nije usklađen sistem  obrazovanja i tržišta rada, bilo je nemoguće dobiti odgovor.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske su nam rekli da oni ne promovišu zanimanja, nego da razvijaju nastavne planove i programe za koje se iskaže interes ili one koje je potrebno mijenjati zbog stepena tehnološkog napretka.  ‘’Problem zanatske privrede nije samo nedostatak obučenih kadrova, to je neke vrste jaza između slabo profilisanih privrednih grana, očekivanja poslodavaca, njihova nespremnost da nove radnike uvedu u specifičan posao i neprimjereno organizovana praktična nastava za neka zanimanja, što je opet u vezi sa zanatskom privredom i privredom uopšte. Potrebno je riješiti pitanje obavljanja praktične nastave kod poslodavaca, što jeste izazov za naredni period’’, kažu u Odjeljenju za srednje obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Najmanje upisivani zanati, odnosno trogodišnja zanimanja u RS, posljednjih  godina su rukovalac građevinskim i pretovarnim mašinama, krojač ,zidar i keramičar, dok su svršeni osnovci najčešće birali zanate kao što su električar, automehaničar, bravar, varilac, frizer i kuvar.

Da mladi uopšte ne razmišljaju o zanatima pokazala je i naša anketa koju smo uradili na Sajmu zanimanja, koji je organizovan po prvi put ove godine, kako bi se pomoglo djeci da imaju bolji uvid u ono šta ih očekuje u budućnosti i tako izaberu školu koja bi im mogla biti od koristi.

Svi odgovori osnovaca su bili jako slični, a niko od onih sa kojima smo razgovarali nije ni razmišljao da upiše zanat.

Razmišljanja srednjoškolaca pogledajte u anketi koju smo napravili:

Anđela Stojnić iz Prijedora,

„Najviše me zanima drumski saobraćaj, a zanimljivo mi je i zdravstvo. To nekako želim od malena, a jedan od razloga zašto drumski saobraćaj je taj što mi je želja da poslije toga upišem policijsku akademiju. Takođe, mislim da ima posla za one koji završe ovu školu, pa je i to još jedan dodatni motiv.“

Predrag Marković iz Doboja,

„Mene zanima elektrotehnika, jer mi je to zanimljivo. Nisam mnogo razmišljao o mogućnostima zaposlenja, već sam se vodio sa tim da volim ono što se radi i uči u toj školi. Nadam se da će biti posla kad završim, ali sad ne mislim mnogo o tome.“

Danka Ristić iz Petrova,

„Najviše mi se svidjelo izlaganje medicinske škole i to je ono što bih htjela da upišem zato što volim pomagati ljudima i mislim da je to posao koji se traži. O trogodišnjim školama nisam ni razmišljala.“

Dragiša Simić iz Banjaluke,

„Upisaću gimnaziju jer želim da nakon srednje idem i na fakultet. Trenutno ne razmišljam o zanatu ili nekim trogodišnjim školama jer tamo nema ništa što ja baš volim.“

Vanja Jauzovac iz Prijedora,

„Željela bih da upišem srednju ekonomsku školu, volim matematiku i mislim da tamo mogu da se usavršavam. Informisala sam se malo o tome i znam da baš ekonomisti nisu mnogo traženi, ali mislim da bih ja mogla naći posao.

Dragan Duv, iz Lamovite kod Banjaluke,

„Najviše me zanima elektrotehnika jer to volim, ali i razmišljam i o tome tako što bi mi to moglo donijeti siguran posao u kome bih mogao da imam i dobru zaradu, jer to je nešto što se kod nas traži.

Tatjana Čeko iz Prijedora,

Planiram da upišem saobraćajnu školu, što je rijetkost kod mojih kolega koji se najviše zanimaju za medicinsku, gimnaziju ili ekonomsku školu. Međutim, ja sam više za saobraćaj, jer to volim. Takođe, osnovni cilj mi je da nađem posao nakon škole i zato sam izabrala ovu školu, jer moram i da razmišljam šta je dobro za mene da bih mogla da uspijem kasnije u životu i nađem posao.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.