Kraj nasilnih protesta? Francuska vlada popustila demonstrantima

BBC prenosi kako je premijer Edouard Philippe pokušao naći kompromis s prosvjednicima, no oni su pregovore otkazali.

BUKA portal / 04. Decembar 2018

Le Parisien se poziva na izjavu osobe bliske premijeru koja kaže da premijer jednostavno nije imao izbora. Dodaju kako će odluka biti službeno objavljena tijekom dana.

Palež i vandalizam

Podsjetimo se, već dva tjedna traju prosvjedi "žutih prsluka" koji su krenuli kao bunt protiv povećanja cijena goriva (koje su uvedene kako bi se smanjile štetne emisije), a kampanja je tako nazvana po reflektirajućim žutim prslucima koje vozači moraju držati u svojim automobilima za slučaj opasnosti.

Prosvjedi su s vremenom poprimili nasilan karakter, prešli u sukob s policijom, palež i vandalizam.

Prosvjednici su uništavali dućane, palili automobile, crtali grafite i razbili glavu kipa Marianne na poznatom Slavoluku pobjede.

Uhićeno je skoro 400 prosvjednika, a 100 ljudi je ranjeno.

Predsjednik promijenio mišljenje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je u više navrata jasno rekao kako neće popustiti pod pritiskom agresivnih prosvjeda, no izgleda da je zbog nasilja koji su poharali Pariz promijenio mišljenje, piše The Guardian.

Novinska agencija AFP jutros je objavila da će premijer Philippe obznaniti javnosti ovu novu odluku tijekom današnjeg zasjedanja zastupnika.

Predsjednik je jučer navečer održao hitan sastanak u Elizejskoj palači kako bi se što prije pronašlo rješenje političkoj i socijalnoj državnoj krizi. Iz tog je razloga odgodio i svoj dvodnevni posjet Srbiji.

Index

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.