KRAJ PRIJE POČETKA: Kako su četiri godine planiranja nestale u 48 sati, procurili neki suludi detalji

Propast

BUKA portal / 21. April 2021

Planovi za, sada čini se propalu nogometnu Super ligu, uključivali su ograničavanje rasta plaća igrača s jedne strane te raspodjelu novca koji dolazi od sponzorstava između najbogatijih nogometnih klubova, objavio je The Financial Times pozivajući se na tajne dokumente u koje je imao uvid. Što u potpunosti odgovara američkom modelu organiziranja profesionalnih sportskih natjecanja u košarci ili američkom nogometu.

Londonski The Times navodi da se kao jedna od mogućnosti spominjalo i smanjenje trajanja utakmica ispod 90 minuta. Florentino Pérez, predsjednik Real Madrida, izjavio je kako je “90 minuta predugo” te da treba unijeti promjene kako bi se sačuvao nogomet. Smatra da bi kraće utakmice bile zanimljivije mladima. 

Gornja granica plaće koju bi mogli primiti igrači bila bi 55 posto od klupskog prihoda, a sada se taj postotak kreće između 70 i 80 posto. Razmišljalo se i ujednačavanju poreza te je definirana klauzula prema kojoj bi se “porez na plaće računao na bazi 45%. U Španjolskoj je stopa viša nego u Italiji ili Engleskoj pa bi se tako izbjegla razlika u konkurentnosti. 


Od sponzora se predviđalo nekih 4 milijarde eura, gotovo dvostruko od sadašnje zarade Lige prvaka, što bi se dijelilo po sljedećem ključu: 15 osnivača bi dijelilo 32,5% tih prihoda, 32,5% bi se dijelilo između svih 20 sudionika, 20% bi se smjestilo u fond “zasluga”, dakle dijelilo bi se prema uspješnosti u natjecanju, a posljednjih 15% bi se dijelilo prema opsegu publike svakog kluba koja preko bilo koje platforme prati utakmice. Razmjer razlike najboljeg i najgore bio bi 1,5: u španjolskom natjecanju La Liga sada je 3,5. Sav prihod od ulaznica i sponzorskih ugovora ostao bi klubu. 

Financijski je iza natjecanja planirala stati golema američka financijska institucija JPMorgan Chase. 

Ed Woodward, izvršni potpredsjednik Manchester Uniteda, uslikan je 2017. godine na ručku s Johnom W Henryjem vlasnikom Liverpoola, Ivanom Gazidisom, izvršnim direktorom Arsenala i s Avramom i Joelom Glazerom, vlasnicima Manchester Uniteda. The Times smatra da se tu počela graditi priča o Super ligi. Woodward je radio u JP Morganu, prenosi Jutarnji list
 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.