Kralj Čačka za BUKU: Sve mi djeluje kao najlošiji scenario u istoriji dramaturgije

Nenad Marić alias Kralj Čačka kantautor je sa stalnim boravkom u Beogradu. Muzikom se ozbiljnije počeo baviti kada je došao u Beograd, upisao fakultet i paralelno počeo da konponuje.

Ernest Bučinski / 13. Oktobar 2020

 

Kod drugara, koji je imao kućni studio, pravio je demo snimke koji su se prvi put pojavili 2004. godine na jednom muzičkom portalu koji se zvao Harizma.com. Ti snimci su se slušali, kružili okolo, a Marićev prvi nastup bio je u Domu omladine u Beogradu. Nakon toga su krenuli pozivi iz raznih drugih mesta, lokala, kafića, festivala u Beogradu. Marić je okupio bend i svirao gdje su ga zvali i gdje su koliko toliko plaćali, jer trebalo je preživeti. Zvanična karijera Kralja Čačka krenula je kada je objavio prvi singl za pesmu ,,Moj avatar,, 2004. godine.

Zbog pandemije korona virusa otkazani su mnogi festivali, pa je "Ok team" pokrenuo "Nektar Ok Fest Karavan" u želji da koliko toliko osvježi kulturne sadržaje u gradovima BiH. Karavan kreće iz Foče 17. oktobra koncertom beogradskog kantautora Nenada Marića - Kralja Čačka. Osim koncerata u okviru "Nekatar Ok Fest Karavana" desiće se i brojne promocije knjiga i izložbe. Nakon Foče karavan ide u Trebinje i Zvornik, a poslije toga u Banja Luku, Mostar, Gradišku, Doboj, Zenicu, Sarajevo i mnoge druge gradove. Povodom nastupa u Foči razgovarali smo sa Kraljem Čačka i saznali neke detalje o njegovim muzičkim planovima i karijeri.  

Sa kim si svirao prije nego si postao Kraj Čačka?

To je period kada sam bio u Čačku, svirao sam u školskom orkestru OŠ ,,Tanasko Rajić,, koji je vodio nastavnik muzičkog Radovan Tanasković, neverovatno, u tom malom mestu da je postojao školski orkestar, kako vreme odmiče tako se sve više čudim kako je to bilo moguće. Tu sam svirao sa ostalim učenicima koji su bili talentovani za muziku. Orkestar je činio kontrabas, harmonika, ak.gitara, mandoline i hor.
Paralelno sam sa Milošem Gojkovićem, Miroslavom Bralovićem, a to je period otkrivanja rockandrolla svirao i na nekin način izučavao, upoznavao se sa čarobnim svetom rockandroll pesama, blues-a, jazz-a...

Koliko si do sada objavio studijskih albuma?

Do sada sam objavio dva studijska albuma ,,Zemlja snova,, i ,,Spusti svetlost na put,, a izašlo je i jedno izdanje primenjene muzike za dokumentarni film ,,Poslednji povratak Kaktus Bate,, reditelja Đorđa Markovića gde sam muziku komponovao sa Markom Marićem.

Da li si imao neki klinački rok bend?

Taj prvi cover bend koji je svirao rockandroll obrade Jimmy Hendrix-a, grupe The Cream, Led Zeppelin, Deep Purple, Atomsko Sklonište imao je svega dva nastupa uživo. Zvao se ,,Black tower, a u srednjoj školi zajedno sa Milošem Gojkovićem na basu i Vukašinom Toromanom za bubnjevima osnivamo bend ,,Disko Klackalica, gde pišemo autorsku muziku. Takođe smo imali svega dva nastupa čini mi se.

 

Zašto baš ime Kralj Čačka?

Ja sam iz Ljubića u Čačku, malo prigradsko naselje, a učili su nas u školi da Čačak na turskom znači blato. Zaključak izvlačite na sopstvenu odgovornost.

Kako bi odredio žanr koji svirate?

To je autorska muzika oslonjena na tradiciju muzike rokenrola, bluza, džeza, šansona, a ako mora jedna reč, neka to bude bluz.

Kakva je situacija sa nastupima? Ima li ih ove godine, obzirom da je korona poljuljala koncerte širom svijeta?

Nastupi su se desetrostuko smanjili, nažalost, sve zavisi od mera koje se uvode u neskladnom skladu sa datom situacijom.

Misliš li da je ovo s koronom malo predimenzionirano?

Meni izgleda kao nekakav eksperiment i deluje kao najlošiji scenario u istoriji dramaturgije.

Misliš li da će ovo uskoro stati ili ćemo i dalje biti socijalno distancirani?

Ne znam, ne mogu da tvrdim, bojim se da stvar lagano klizi u nekakav totalitarizam, nadam se da grešim.

Spremaš li neki novi materijal?

Trenutno sam u pripremama pred snimanje trećeg albuma.

Poruka čitaocima.

Čuvajte se, otvorite se, upoznajte se, volite se, ne bojte se.

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.