Kreće se u izmjene Poslovnika NSRS, opozicija najavila proteste: "Ovo je sahrana demokratije u RS"

Spremni smo da se za slobodu i demokratiju u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) borimo svih demokratskim sredstvima – najavili su danas poslanici opozicije, kritikujući najavljene izmjene i dopune parlamentarnog Poslovnika tog zakonodavnog tijela.

FENA / E.P. / 10. Mart 2020

Foto: BUKA

 

 

Spremni su, kazao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković, na seriju protesta na ulicama i trgovima. 

"Taj novi poslovnik je 'sahrana' demokratije i zahtjevat će najozbiljniji odgovor opozicije. Ukoliko nam ne budu dali mogućnost da govorimo, bit ćemo spremni za izlazak na ulicu" tvrdi Stanivuković.

Poslanica SDS-a Ivanka Marković je rekla da u radnoj verziji novog poslovnika nije uvažena nijedna primjedba njihovog kluba.

Njen kolega iz Kluba SDS-a Davor Šešić tvrdi da je radna verzija izmjena i dopuna Poslovnika udar na Ustav, koji predviđa slobodu govora.

Kaže da se izmjenama i dopunama ovog dokumneta ograničava vrijeme za diskusiju. 

"Bit ćemo u potpunosti onemogućeni da diskutujemo, jer će klub poslanika jedne stranke dobiti određeno vrijeme za diskusuju, koje će raporediti na svoje parlamentrace" pojasnio je on.

Tvrdi da će biti onemogućeno pravo na reprlike, osim u izuzetnim situacijama.

Uime PDP-a Jelena Trivić je rekla da je problem vladajućih poslanika to što nisu koristili mogućnost diskusije, koju daje i sadašnji dokument.

"Pokušavaju da zarobe Narodnu skupštinu i tome ćemo odlučno reći ne" dodala je Trivić.

Predsjednica Zakonodavnog odbora entitetskog parlamenta Dušica Šolaja prethodno je odbacila primjedbe opozicije da ih vlast želi ućutkati.

Istakla je rok za klubove od sedam dana da dostave sugestije na radnu verziju tog dokumenta i to da niko nije izostavljen.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.