Krivična prijava protiv Aleksandra Džombića, Zorana Tegeltije i Snežane Vujnić!

“SDS je podnio krivične prijave protiv Aleksandra Džombića, nekadašnjeg premijera RS i bivšeg predsjednika Kreditnog odbora IRB-a, Zorana Tegeltije, ministra finansija u Vladi RS i člana Kreditnog odbora IRB-a i Snežane Vujnić, direktora IRB-a RS , potvrdio je Zoran Latinović, član Glavnog odbora SDS-a.

ATV / 16. Mart 2018

 Krivična prijava podnesena je Republičkom javnom tužilaštvu RS i Agenciji za istrage i zaštitu SIPA.

U prijavi je navedeno da postoji sumnja da su Džombić, Tegeltija i Vujnić kao službena lica iskorištavajući svoj službeni položaj  i po prethodnom dogovoru u namjeri da IRB RS i privrednom društvu “Alumina” Zvornik prouzrokuje štetu, a privrednom društvu “Energolinija” Zvornik odnosno litvanskim državljanima protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 19 miliona i 400 hiljada KM svjesno kršeči odredbe Zakona o Investiciono- razvojnoj banci RS, kao i pravila i procedure koje se tiču odobrenja kredita i njihovih obezbjeđenja, znajući da je preduzeće “Energolinija” nesolventno i prezaduženo, a time, navedeno je, nije kreditno sposobno da vraća kredit.

krivicna prijava

U tekstu prijave se navodi i da je neposredno ranije odlukom Kreditnog odbora 16.11.2011. godine odbijen zahtjev preduzeća “Energolinija” za dobijanje kredita koju odluku je potpisao predsjednik Kreditnog odbora Milenko Pavlović, baš zbog kreditne nesposobnosti tog preduzeća. Lica navedena u prijavi su, stoji dalje u tekstvu, dana 16.02.2012. godine donijeli odluku o odobravanju navedenog kredita i tu odluku je potpisao Aleksandar Džombić. Dalje se navodi u tekstu prijave, da je Snežana Vujnić potpisala ugovor o spornom kreditu i isti kredit u cijelom iznosu nalogom u jednom danu direktor iz IRB-a RS isplatila na račun “Energolinije”.

krivicna2

U tekstu krivične prijave stoji da su ta sredstva putem više ništavnih i fiktivnih ugovora  prebačena u Litvaniju bez bilo kakvog osnova, a nisu iskorištena za rekonstrukciju postojećih kotlova što je bila ugovorena obaveza. Takvim radnjama, navodi se dalje u krivičnoj prijavi SDS-a, prouzrokovana je šteta IRB-u RS i  preduzeću “Alumina” kao jemcu za kredit u ukupnom iznosu od 19 miliona i 400 hiljada KM.

(ATV)


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.