Krivokapić: Odlučio sam da zaštitim državu iako sam vjernik

On je za TV Vijesti rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je iznio stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.

BUKA portal / 10. Juni 2021

 

PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da su dvije tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore, a da je, pošto je to uočeno, njegova obaveza da štiti državu bez obzira što je vjernik.

On je za TV Vijesti rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je iznio stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.

"Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule", rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: "Jedan se odnosio na vjerske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori".

"To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, deo koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani", precizirao je Krivokapić.

Na konstataciju da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

"Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu", rekao je Krivokapić.

 

(Tanjug)


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.