Ku Klux Klan sve jači u Njemačkoj

Sueddeutsche Zeitung javlja kako u Njemačkoj djeluje zloglasni Ku Klux Klan, rasistička organizacija koja je nastala nakon ukidanja ropstva u SAD-u prije više od 150 godina, a sada se povezuje s njemačkim neonacistima

Gordan Duhaček / 04. Novembar 2012

Iako su muškarci u bijelim togama i sa sablasnim bijelim kapuljačama te s posebnom ljubavlju za goruće križeve zloglasni dio tradicije američkog Juga, u zadnje vrijeme se pojavljuju i sve snažnije indicije da se Ku Klux Klan sve uspješnije širi i u Njemačkoj. O tome svjedoči i video koji se pojavio na Youtubeu, o ritualnom susretu njemačkog KKK-a nekad u zimu 2011, u kojem se vidi skupina ljudi u karakterističnim odorama kako u glas viču 'White Power'. Njemačka policija već ozbiljno istražuje djelovanje KKK-a, čije se njemačke članove povezuje i s djelovanjem neonacističkih terorista koji su ubili desetak ljudi, među njima i jednu policajku.

Ku Klux Klan se u Njemačkoj prvi put pojavio početkom 20. stoljeća, a i nakon Drugog svjetskog rata su zabilježeni slučajevi zapaljenih križeva, što je zaštitini znak KKK-a. Povjesničari procjenjuju da je 1960-ih u Njemačkoj bilo oko dvije hiljade članova KKK-a, a jedan se njihov predstavnik pohvalio minhenskim medijima da je 'južna Njemačka bastion Klana'.

Uskoro se dogodilo i povezivanja KKK-a i njemačkih neonacista, koji su preuzeli dio Klanove simbolike, pa je tako 1991. njemačka policija kod neonacista koji je napao dom za azilante u Nordrhein-Westfalen našla i naljepnicu s adresom njemačke podružnice Klana - POB 1747, Bielefeld. Iste godine je američki vođa Klana Dennis Mahon otputovao u Njemačku da bi sudjelovao u susretu i ritualima KKK-ovaca u šumama pokrajine Brandenburg. Okupilo se pedesetak KKK-ovaca, kojima je Mahon održao vatren govor o građenju 'zajedničke terorističke fronte s neonacistima'.

Njemački mediji pak propituju povezanost KKK-a i policije, jer su navodno dvojica kolega Michèle Kiesewetter, policajke koju su 2007. ubili neonacistički teroristi, simpatizeri Klana. Također, neki iz KKK-a su doušnici njemačkih tajnih službi u vezi s kretanjima u neonacističkom podzemlju, a jedan od njih – pod kodnim imenom Piato – prethodno je završio u zatvoru jer je nasmrt pretukao jednog emigranta. Sueddeutsche Zeitung tvrdi da je tada i počeo surađivati s njemačkom policijom kao doušnik. Član istražnog povjerenstva za djelovanje neonacističkih terorista Hartfrid Wolff je čak sarkastično zapitao: 'Postoje li neki članovi KKK-a koji nisu doušnici policije?'

U svakom slučaju, postoji više nego dovoljno dokaza o povezanosti njemačkog KKK-a i neonacističkih terorista. Državni tužitelj u istočnonjemačkom gradu Gera još od sredine devedesetih ima u posjedu fotografije na kojima dvadesetak neonacista stoji oko zapaljenog križa i salutira desnicom 'Heil Hitler'. Među onima koji se mogu prepoznati na tim fotografijama je i Uwe Boehnhardt, kasnije jedan od troje neonacističkih terorista koji su godinama sijali smrt na istoku Njemačke.

 

Tekst preuzet sa Tportala

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.