Lana Pudar-zlatna princeza, prvakinja bez Olimpijskog bazena

Divljenje našoj zlatnoj princezi je još veće ako znamo da je bez bazena osvojila nekoliko puta prvo mjesto.

Zlata Bosnić / 15. Juli 2021

 

Da u ovoj zemlji rastu još lijepo odgojena i nadarena djeca govori brilijantni nastup djevojčice iz Mostara. Svi su već čuli za nju, proslavila se u umijeću plivanja. Pliva najbolje od svih svojih vršnjakinja diljem evropskog kontinenta. Osim što je drugačija od njih po sposobnosti osvajanja nekoliko puta najboljeg juniorskog rezultata u plivanju, drugačija je i po tome što svi oni imaju na raspolaganju osnovni objekat za svakodnevno treniranje. I ne samo jedan, oni imaju takvih objekata kakve samo poželjeti mogu. Naša djevojčica to nema ali je opet najbolja. Ovaj tekst o bosanskom čudu od djeteta može početi na razne načine.. i svaki se čini nedovoljno dobrim za nju. Ali, počnimo ovako.

Opet je prva. Lijepa djevojčica iz Mostara našla se na evropskom tronu već nekoliko puta. Bez posebne pompe, skromna i jednostavna, sa širokim osmijehom, osvojila je srca svih svojih zemljaka ma kako se izjašnjavali i u kojeg Boga vjerovali. Lana Pudar. Naša Lana, rekli bi, a time bi rekli sve. Sve želje, čežnje, radost, ponos, sav prkos bosanski i inat hercegovački, sve je  stalo u te dvije riječi.

Njena pobjeda je utoliko veća jer njen grad ne posjeduje osnovni obekat, bazen neophodan za treniranje. Divljenje našoj zlatnoj princezi je još veće ako znamo da je bez bazena osvojila nekoliko puta prvo mjesto. Talenat je jako bitan u sportu ali su motivacija i želja puno važniji. Trebamo se sjetiti mnogih sportista koji su na račun motivacije učinili nemoguće. U prilog rečenom, a što mi prvo pada napamet, govori događaj u vrijeme zimske olimpijade 1988. g. u Kalgariju. Mnogi pamte zanimljivu ekipu boba sa Jamajke. Kada su se pojavili u Kalgariju bili su velika atrakcija Momci iz tropske karipske države su zasjenili sve druge učesnike i bili su glavne zvijezde Igara. Došli su na ZOI sa pozajmljenim bobom i bez pravog treninga na ledu, ali i sa velikom željom da probaju da ostvare solidan rezultat. I nije toliko ni čudno što tropska zemlja nema bob koliko je čudno što evropska zemlja ima svega jedan Olimpijski bazen i to u glavnom gradu, a i on je izgrađen u poslijeratnom periodu.

Zašto želimo izgledati jadno svaki put kad se od nas očekuje odlučno djelovanje? Da li i ovaj put čekamo sadaku? Šta treba da se desi, da li da nam neka nevladina organizacija, donatori ili neko sasvim treći, izgradi bazen? Ne treba nam puno da shvatimo da svaki političar koji je na sceni zadnjih desetak godina, a mnogi su i više, može iz vlastitih prihoda napraviti po jedan takav bazen u mjestu u kojem obitava.

Međutim, apropo toga, šta se dešava kod nas zadnjih dana? Dešava se da je ponovo  Lana „zabrinula“ sve političare ove zemlje, jer su pomislili nažalost ovo „šta sad, pobogu, ova ne umje stati“.  

Da li je neki političar izrazio želju da napravi projekat izgradnje bazena za kratko vrijeme? Ako su mogli preusmjeriti rječni tok, imati vreće zlata ili stanove diljem svijeta, zar ne bi mogli što hitnije izgraditi i bazen? Imali su i ranije, a sad posebno obevezu da ovu zemlju izdvoje iz ruralnog okvira i izgrade je po svim urbanim parametrima. Ili možda čekaju kao i do sada da, u svom tom beznađu, dobiju na vremenu kako bi Lana promijenila boje zastave svoje zemlje i na taj način dobila bazen i sve ostalo što posjeduju njene kolegice iz drugih zemalja. Međutim, nedavna izjava njenog oca mnoge je ponukala na jedno drugačije razmišljanje, na misao da ova zemlja još ima nade da bude primjer drugima. Rekao je da je njegova kćerka, naša zlatna Lana, Bosanka i da će u svom životu uvijek i jedino nastupati pod zastavom svoje zemlje Bosne i Hercegovine.

Ova izjava liječi rane, ušuškava napaćenu dušu, daje nadu u bolje sutra i najbolji je antidepresiv posljednjih dana. Te riječi su obaveza i nama, narodu ove zemlje, da ne čekamo milostinju od političara ili svijeta, nego zajedničim snagama, kako to samo mi umijemo, ponovo po ko zna koji put pokažemo svoju humanost na djelu.

Pomozimo izgradnju ovog bazena.

Ne zaboravimo, Lana nije samo sportistkinja i osvajačica medalja. Ona je uzor mladim ljudima da u ovoj zemlji još uvijek mogu ostvariti svoje snove i pronaći ono za čim teže. Potrebno je samo malo volje i želje, malo talenta i truda. I njaviše vjerovanja u sebe. Čak i ako nemaš sve što ti treba, imaš sebe i svoje snove, a to je, kao što vidimo, dovoljno za početak. Za kraj se brine neko drugi.

 

piše: dr.sci. Zlata Bosnić

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.