Lane Gutović: Kada od prisutnih na zboru, oduzmeš broj 'Šojića', dobiješ broj budala"

Proslavljeni filmski, televizijski i pozorišni glumac, Milan Gutović, preminuo je danas u 76. godini. Podjetimo se intervju koji je dao 2016. godine.

N1 / 25. August 2021

 Srećko Šojić je imaginaran lik, odnosno osoba koju godinama glumi srbijanski glumac Milan Lane Gutović u filmovima "Tesna koža", te TV seriji "Bela lađa".

Šojić se u filmovima i seriji, kao predsjednik Stranke zdravog razuma mutnim radnjama, lažima i prevarama domogao novca i važnih poslova, te je tako stao rame uz rame sa srbijanskim političarima.

Uz sve to, njegov južnjački akcenat i dva padeža koja koristi godinama su izazivali erupcije smijeha građana regiona.

Gutović je za N1 komentarisao ove špekulacije, koje će (na razočarenje mnogih) ostati samo fikcija, kazavši da je to izmišljotina. 

"Nekoliko puta su se na političkoj sceni političari upoređivali sa likom koji sam tumačio. Mislim da je za to po nekada bilo osnova. Kako je vrijeme odmicalo i politika približavala komediji, sve je manje bilo onih koji su mogli sebe da izuzmu od ovog upoređenja", kazao je Gutović za N1.

"Jasno nam je da se karikaturalni tipovi koji nas vode umnožavaju. Postaje jasno da je broj budala porastao. Pa koliko je tih budala koji trpe da ih ovakve karikature vode?"

 

Srećko Šojić je u Beloj lađi imao zavidnu političku karijeru, a njegove izjave poput "došlo je vrijeme ćorke" za "one koji vole da kleveću" jer "oće to oće" ostavile su nezaboravan pečat komedije situacije u regiji.

Gutović je komentarisao navode da bi Srećko Šojić pobrao više glasova od aktuelnog predsjednika Srbije - Tomislava Nikolića, ako ništa zbog svojih"mekih č i ć".

Izvor: Facebook

 

"Matematika daje odgovor na to pitanje: Dok govori političar u publici se jave 'urlatori' koji su kao bajagi oduševljeni govorom. Ti vidiš te tipove i svrstaš ih u barabe i budale. To je greška! Oni se deru za platu... za pare. Znači nisu budale. Barabe jesu, oni 'samo radi svoj posao'. To je tačno, ali zar i Šojić samo ne 'radi svoj posao'? Pa i političar koji govori laži, zar i on samo ne 'radi svoj posao'. Svi rade 'svoj posao' za pare, a jedina budala koja ih sluša za džabe si ti. Gde je tvoj posao?"

Lane Gutović, velikan balkanskog glumišta pak je siguran da na našim prostorima postoji nekoliko Sreća Šojića. 

"Ako izbrojiš koliko je onih koji se deru, pa tom broju dodaš broj prisutnih političara, dobiješ broj 'Šojića'. Kada od prisutnih na zboru, oduzmeš broj 'Šojića', dobiješ broj budala", kazao je Gutović za N1.

Igrom slučaja, hipotetički - bolje rečeno da se Srećko Šojić i kandiduje, pa čak i pobijedi - to ne bi bilo prvi put da izmišljeni lik osvoji simpatije glasača u Srbiji.

Na nedavno okončanim izborima, Ljubiša Preletačević Beli - sa izbornom listom "Beli - Samo jako - Luka Maksimović" osvojila je 21,1 posto glasova, odnosno dobila je 13 odbornika u beogradskoj opštini Mladenovac.

Bili su lošiji samo od izborne liste Aleksandra Vučića - Srbija pobjeđuje.

 

N1

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.