Lekcije koje treba da naučite djecu do desete godine: SVI SMO JEDNAKI, POŠTUJ SVAKOGA

Važno je da dete zna da kaže „ne“ vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima kada je taj odgovor na mestu. Izgradnja jakog karaktera i ličnosti je bitna jer će tada detetom biti teže manipulisati. Ova lekcija dobro će mu doći i kada odraste.

BUKA portal / 12. Juni 2019

Biti roditelj je zaista predivno životno iskustvo, ali ono nosi i veliku odgovornost.

Vaspitanje mališana izuzetno je bitno, a da bi dete odraslo u normalnog i pravednog čoveka, odmalena ga treba učiti pravim stvarima. Pred vama je 10 veoma važnih lekcija koje roditelji treba da nauče decu do njihove desete godine.

1. Ne pravi razliku među ljudima

Bez obzira na spol, godine, nacionalnost, boju kože i finansijsku situaciju, prema svakome se treba lijepo odnositi i imati poštovanja. Prema drugima se treba ponašati onako kako bismo želeli i da se oni ponašaju prema nama.
 

2. Nemoj se plašiti da napraviš grešku

Učenje kroz sopstvene greške je sastavni deo života, i u tome nema ništa loše. Niko na svetu nije savršen i svi greše, zato to ne treba doživljavati tragično, već raditi na tome da se greška ne ponovi.

3. Nemoj raditi ono što ne želiš zbog tuđeg odobravanja

Deca često misle da je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, zato čine sve kako bi je zadobili. Međutim, oni moraju znati da su stvari poput iskrenosti i poštovanja mnogo bitnije od toga i od traženja tuđeg odobrenja koje često nije važno.

4. Uvek budi spreman da braniš sebe

Naravno da je važno poštovati druge, ali isto tako je važno braniti svoj stav i ne dozvoliti drugima da te iskorišćavaju. Dete ne sme da se oseća nesigurno, već da zna da se njegovo mišljenje ceni.

5. Brini o okolini

Poštovanje prema prirodi jednako je bitno kao i poštovanje prema drugim osobama. Roditelji treba da budu primer koji će deca slediti čitav svoj život. Zagađivanje okoline, lomljenje grana i uništavanje cveća se nikada ne smeju odobravati.

6. Znanje je važnije od ocena

Ovo je izuzetno važna lekcija za školarce. Deci treba da znaju da ocena nije uvek odraz znanja i da je znanje mnogo bitnije od ocena.

7. Ako nešto ne razumeš, slobodno pitaj

Postavljanje pitanja i radoznalost treba da se podstiču od malih nogu. Uvek je bolje postaviti pitanje ako nešto ne razumemo nego se pretvarati da nam je sve jasno. Tako se samo uskraćuje znanje.

8. U redu je reći „ne“

Važno je da dete zna da kaže „ne“ vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima kada je taj odgovor na mestu. Izgradnja jakog karaktera i ličnosti je bitna jer će tada detetom biti teže manipulisati. Ova lekcija dobro će mu doći i kada odraste.

9. Roditelji ti nisu neprijatelji. Potraži njihovu pomoć

Postati prijatelj svom detetu nimalo nije lako i postoji tanka granica između takvog prijateljstva i roditeljstva. Ali obavezno recite mališanu da vam se uvek može poveriti i da ćete uvek biti njegov najveći oslonac.

10. Ako se ne osećaš dobro, reci to učiteljici

Neka deca se boje da priđu učiteljici da bi joj rekli da se ne osećaju dobro. Mališane je važno naučiti da je zdravlje uvek na prvom mestu i da to što im nije dobro nikoga neće naljutiti.

Izvor: Detinjarije.com


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.