Liga nacija nije besmislena

Uprkos velikom skepticizmu, moglo bi se reći da je Liga nacija uspešno debitovala.

ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ / 22. Novembar 2018

Sama činjenica da je od poslednje 23 utakmice 21 odlučivala o plasmanu u viši ili eliminisaciji u niži rang je dovoljan razlog da se LN oceni kao odlično takmičenje.

Donedavno smo u ovom periodu navikli da reprezentacije odigraju jednu, možda dve bitne utakmice i mnoge od njih odrade pola posla u borbi za EP ili SP, a sada smo imali četiri vikenda prepuna uzbudljivih mečeva. 

Samo to što su prijateljske utakmice koje nisu privlačili nikakvo interesovanje pretvorene u takmičarske mečeve je samo po sebi dovoljno da se kaže da je LN položila ispit. Udahnula je život svakom reprezentativnom terminu jer su do sada uglavnom predstavljali dosadni EPP tokom trajanja nacionalnih liga i Lige šampiona. 

Ako već moramo da gledamo reprezentacije van EP i SP, onda neka bar te utakmice imaju neku svrhu i smisao i pre svega nivo. 

Liga nacija omogućila je svakoj reprezentaciji da se bori za nešto, ne samo da bude puki učesnik, što se posebno vidi u primerima takozvanog Kosova i Gibraltara koji su u prethodnom kvalifikacionom ciklusu gubili sve mečeve, a sada su se borili za prvo mesto u grupi, a Kosovo i izborilo. 

Autsajderi su dobili svoje mesto na fudbalskoj mapi, svoj smisao postojanja i učestvovanja i ogroman motiv da na svakoj utakmici pruže više nego što su i svesni da mogu. 

Međutim, nisu profitirale samo "male" selekcije već i ostale. Iskoristićemo i našu Srbiju kao pozitivan primer jer je "Orlovima" bila neophodna trijumfalna jesen kako bi prebolela neuspeh na Svetskom prvenstvu i spasila od propasti talentovanu generaciju, a osvajanje grupe u Ligi C je sigurno donelo više koristi nego što je odmoglo.

 

Čak ni kada su u pitanju najbolje reprezentacije Evrope ne može se reći da im nije prijala LN. Neki su podbacili, poput Nemačke, ali to je donekle bilo i očekivano nakon Mundijala. 

S druge strane, LN je drugima omogućila da se preporode, pre svega Holandiji koja se od selekcije koja je srljala ka dnu vratila tamo gde je bila pre samo četiri godine i postala tim koji može da pobedi šampiona sveta. 

Čak ni Englezi, koji se često bude protiv takmičenja koja im ne donose neki "profit", nisu okrenuli leđa LN, štaviše, utakmice protiv Španije i Hrvatske su dodatno vratile poverenje navijača u "Gordi albion" pa je Vembli bio pun na ovim mečevima. 

Dobili smo neke spektakularne mečeve o kojima će se pričati godinama, poput već pomenutog Španija – Hrvatska 6:0, ili maestralnog preokreta Švajcarske protiv Belgije sa 0:2 na 5:2 za plasman u finale, potom takođe pomenuti preokret Engleza na Vembliju i na kraju završnica za infarkt u Gelzenkirhenu gde je Holandija u poslednjih pet minuta od 0:2 stigla do boda i osvajanja grupe ispred Francuske. 

Naravno, potrebno je vreme da LN uspostavi autoritet kao bitno takmičenje, ali je premijerno izdanje pokazalo da je na dobrom putu i da je koncept, bez obzira koliko je uoči početka izgledao prekomplikovan – pun pogodak.

Foto: Getty images

Foto: Getty images

 

Postavlja se pitanje i koliko bi LN bila još atraktivnija i zanimljivija da nije usledila svega nekoliko meseci posle sjajnog Mundijala u Rusiji. 

Mnoge selekcije su i dalje bile "opijene" nastupom na Svetskom prvenstvu, nisu uspele da se fizički, ali pre svega emotivno oporave pa je izostao njihov odgovarajući nastup. 

To se pre svega osetilo u igrama selekcija Francuske, Belgije i Hrvatske, koja je LN počela debaklom u Španiji sa 0:6. Tako smo u finalu LN dobili tri neočekivana tima, jer će se pored Portugala i Engleske za titulu boriti još Holandija i Švajcarska. 

Englezi su takođe bili daleko od nivoa koji su pokazali u Rusiji, ali su se probudili u poslednjem kolu preokretom protiv "Vatrenih" pokazavši još jednu prednost LN, jedan meč može da vas deli od borbe za titulu i eliminaciju. 

Najveći dobitak pokretanja LN su već pomenute "male" selekcije, jer dok bi utakmice najjačih timova svakako bili interesantni i primamljivi, novo takmičenje je poguralo u centar pažnje i autsajdere. 

Cela Evropa se oduševljavala prvim pobedama Gibraltara, potom se zahuktalo Kosovo i pokazalo da se i u nižim rangovima mogu gledati interesantni mečevi.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Visar Kryeziu, FILE

Foto: Tanjug/ AP Photo/Visar Kryeziu, FILE

 

LN je omogućila ovim timovima, koji u tradicionalnim kvalifikacijama mogu samo da sanjaju da konkurišu za neku od prvih pozicija, da se sa realnim očekivanjima bore za mesto na EP osvajač Lige D ima mesto na EURO 2020. 

Sama mogućnost da pobeđuju i bore se za neki realan cilj podići će samopouzdanje takvim selekcijama, vratiti publiku na stadione, a vremenom uticati i na rast kvaliteta, što je svakako i glavni cilj UEFA. 

Dobitnici uvođenje LN su i sami fudbaleri, posebno oni mladi jer ovo takmičenje i dalje ne nosi opterećenje, obavezu i važnost kao kvalifikacije, pa selektori mogu sebi da dopuste da rizikuju i više se oslone na neiskusne talentovane mladiće, a opet nisu ni u pitanju obični prijateljski mečevi pa će steći kvalitetno iskustvo. 

To se videlo u nastupima igrača kao što su Englezi Džejdon Sančo i Ben Čilvel, ili Irac Majkl Obafemi, Luis Enrike je dobio priliku da pokrene smenu generacije u Španiji, a posebno su eksplodirali mladi Holanđani, pre svih Frenki de Jong koji se već dovodi u vezu sa najvećim klubovima Evrope. 

LN neće nikad dostići nivo EP i SP, ali smo se bar rešili besmislenih prijateljskih utakmica u kojima se jasno i na fudbalerima vidi da igraju "na silu", da bi radije da su negde drugo, a klubovi zbog njih vode "ratove" sa savezima i zabranjuju svojim najboljim igračima da se odazivaju pozivima selektora kako bi izbegli povrede.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

 

Naravno, LN nije impresionirala sve, štaviše, mnogi smatraju da je besmislenija od prijateljskih utakmica, poput Jirgena Klopa. 

Koji smatra da će prezasititi već opterećeno "tržište" jer veruje da nije dobro da se konstantno igraju bitni mečevi. 

Nemac ima dobru poentu kad kaže da u fudbalu više nema mesta za nova jaka takmičenja jer igrači skoro da nemaju pauzu tokom godine, a očekuje se da stalno odigraju vrhunski. 

"Sve je to lepo – smislene utakmice, pravi rivali, bolje je od prijateljskih. Ali niko ne želi da gleda vrhunskog boksera kako se bori svako veče. Nije moguće. U NFL imate letnju pauzu koja traje skoro kao naša sezona, to je prava pauza. U NBA imate pauzu. Samo u fudbalu izgleda da svi žele samo jaka takmičenja da gledaju borbe za plasman i ispadanje. Volim i ja takmičenja, ali kako da se pobrinemo da igrači redovno igraju dobro ako igraju stalno. Kada će da odmaraju? LN je dobra ideja, ali za neki drugi sport. U fudbalu više nema mesta", rekao je Klop pre mesec dana. 

Ipak, fudbal se igra zbog navijača, zbog publike, a nama nije besmisleno da stalno gledamo zanimljive i svrsishodne utakmice, posebno još ako su kvalitetne i spektakukarne poput duela Švajcarska – Belgija ili Nemačka – Holandija. 

Zbog toga Liga nacija nije besmislena. Naprotiv, bila je neophodna evropskom reprezentativnom fudbalu.

Izvor: B92


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.