Loš kvalitet života oboljelih od IBD-a u Republici Srpskoj zbog nedostatka kvalitetne opšte terapije

Od upalnih bolesti crijeva najčešće oboljevaju mladi ljudi, sve češće i djeca, a zbog ovog hroničnog oboljenja značajno im je smanjenje kvaliteta života, radne sposobnosti, a invaliditet je veoma čest kao posljedica bolesti.

BUKA portal / 14. Maj 2019

 

Građani i građanke oboljeli od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa  u Republici Srpskoj diskriminirani su u odnosu na ostale pacijente u BiH zbog nedostat kvalitetne opšte  terapije, jedan je od zaključaka programa obilježavanja Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva (World IBD Day) u Banjoj Luci.

Program obilježavanja održan je 13.05.2019. godine u organizaciji Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa, a pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Milorada Dodika.

U okviru obilježavanja po prvi put u Banjoj Luci organizovano je predavanje prof. dr. Radoja Dodera na temu „Aspekti liječenja u IBD-u“. Prof. dr. Radoje Doder je načenik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu i važi za jednog od najboljih stručnjaka ove oblasti u regionu.

Kako je tokom obilježavanja zaključeno, pacijenti oboljeli od upalnih bolesti crijeva u Republici Srpskoj  diskriminirani su u odnosu na ostale pacijente u BiH zbog nedostatka osnovne terapije koja je preporučena u svjetskim terapijskim vodičima i kao takva godinama se koristi u lječenju  upalnih bolesti crijeva u svijetu. 

To se odnosi na potrebu osiguravanja prava na primjenu lijekova, odnosno osnovne terapije bez doplate pacijenta, poput lijekova Salofalk u sva tri oblika,  Budosan i Imuran, kojih uopšte nema na raspolaganju ovim oboljelima, a  koji ga kupuju u punom iznosu. Ovim trošakom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ne bi bio značajno opterećen, a pacijentima bi poboljšali kvalitet života.

Time bi se znatno umanjio trošak biološke terapije koja je na raspolaganju oboljelima u Republici Srpskoj. Biološka terapija je izuzetno skupa terapija i uzima se kada više ni jedna druga osnovna terapija ne djeluje na tok bolesti.

Zatraženo je i otvaranje još jednog centra za primjenu biološke terapije u Republici Srpskoj i to u Kliničkom Centru Foča, a u cilju lakšeg pristupa biološkoj terapiji pacijentima  koji dolaze iz drugih krajeva Republike Srpske na terapiju u Banja Luku.
Predloženim mjerama želi se osigurati adekvatna njega i liječenja pacijenata sa upalnim bolestima crijeva u Republici Srpskoj.

Udruženje broji 1.600 osoba obolljelih od upalnih bolesti crijeva,  od čega ih je 560 registrovano na području Republike Srpske, sa tendencijom porasta broja oboljelih, naročito djece i mladih. Od upalnih bolesti crijeva najčešće oboljevaju mladi ljudi, sve češće i djeca, a zbog ovog hroničnog oboljenja značajno im je smanjenje kvaliteta života, radne sposobnosti, a invaliditet je veoma čest kao posljedica bolesti.

Za više informacija kontaktirati:

Alma Hadžić,predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH
061/243-511
[email protected] 
 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.