Macron: BiH je tempirana bomba koja otkucava pokraj Hrvatske

Francuskipredsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

BUKA portal / 08. Novembar 2019

 

No cjeloviti transkript otkrio je još jednu njegovu dramatičnu izjavu koja se tiče Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske. 

Macron: BiH je tempirana bomba koja otkucava pokraj Hrvatske

Bosnu i Hercegovinu je Macron spomenuo u odgovoru na pitanje o blokiranju europskog puta Albanije i Sjeverne Makedonije. Rekao je da je ključna zemlja zapadnog Balkana zapravo Bosna i Hercegovina.

Opisao ju je kao tempiranu bombu.

"Ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske i koja se suočava s problemom povratka džihadista jest BiH", rekao je Macron u intervjuu za Economist.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je službeno član Predsjedništva iz redova Hrvata, zbog tih je riječi u petak pozvao na razgovor veleposlanika Francuske u BiH Guillaumea Roussona. Iz kabineta člana Predsjedništva susjedne zemlje rečeno je da će tražiti da Francuska pojasni taj stav o BiH, prenjeli su bosanskohercegovački mediji. 

Temeljne poruke Macronovog intervjua ticale su se Europe i NATO-a. Macron je u intervjuu za The Economist upozorio europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

"NATO je na samrti, a Europa na rubu ponora"

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora", kazao je Macron pa je dodao kako Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

"U protivnom Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu", rekao je Macron.

Macron je rekao kako smatra da Europa s jedne strane mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena.

Macron je dodao kako su do sada Amerika i Europa dijelile interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trumpom. No, smatra kako Amerika prvi put ima predsjednika koji "ne dijeli zajedničku ideju o europskom projektu" i da su, čak i ako Trump ne pobijedi na sljedećim izborima, povijesne tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Kazao je da Trump na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt.

"Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrstu geopolitičkog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivnost. Francuska na to neće pristati", poručio je Macron.

Macron je sve to izgovorio u jednosatnom intervjuu za Economist koji se vodio u Elizejskoj palači. Francuski predsjednik rekao je da se "Europa mora probuditi". 

Index


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.