Macron: Katedrala Notre Dame biće obnovljena zajedničkim snagama

On se uime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre

BUKA portal / 16. April 2019

 

Vatrogasci su uspjeli da spasu Notre Dame u Parizu, gotsku katedralu staru 850 godina, uključujući i njene dvije kule, ali većina krova je izgorjelo.

Požar je stvaljen pod kontrolu devet sati nakon što je počeo, navodi BBC.

Uzrok jučerašnjeg požara još uvek nije poznat. Zvaničnici kažu da bi mogao da bude povezan s renoviranjem dijela građevine. Jedan vatrogasac ozbiljno je povrijeđen dok je gasio požar.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da je "izbjegnut najgori scenario" i da će katedrala Notre Dame u Parizu biti obnovljena zajedničkim snagama.

On se uime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre.

- Ono što se desilo večeras očigledno je užasna drama. Ovo je naša istorija i ona gori. Notre Dame je naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, epidemije, ratovi, naša oslobođenja, epicentar naših života - rekao je Macron sinoć novinarima, prenosi agencija AFP.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.