Majčinstvo je kao da radite dva posla s punim radnim vremenom

Majčinstvo je najljepši, ali i najzahtjevniji posao na svijetu.

BUKA portal / 12. Juni 2019

Foto: Ilustracija

 

Briga o djeci je cjelodnevni posao, a prema rezultatima istraživanja majke sedmično rade u prosjeku 98 sati što je kao da rade dva posla s punim radnim vremenom.

U istraživanju koje je sprovedeno u SAD-u učestvovalo je 2.000 majki djece starosti između pet i 12 godina. Rezultati su pokazali da majke u prosjeku ustaju u 6:23 sati i nastavljaju obavljati majčinske obaveze sve do 20:31 sati.

"Rezultati istraživanja pokazuju koliko zahtjevna uloga majke može biti zbog obaveza koje konstantno moraju obavljati", rekla je Casey Lewis, nutricionistkinja brenda Welch.

Prema ovom istraživanju, majke se u prosjeku dnevno suočavaju s brojnim pritiscima, a dnevno u prosjeku za sebe uspiju izdvojiti sat i sedam minuta vremena. Ono što im pomaže da izdrže naporne dane su igračke, iPad, kafa, vlažne maramice, dječije TV emisije te pomoć nana i djevova ili dadilja.

"Zauzete mame mogu da se identifikuju sa 'spasiocima', jer pored brojnih obaveza imaju i obavezu da ih hrane i budu neka vrsta goriva za cijelu porodicu i to iz sedmice u sedmicu", rekla je Lewis.

Prema toma, prosječna mama u prosjeku raditi 14 sati dnevno što je u osnovi ekvivalent dva posla s punim radnim vremenom. Istraživači podsjećaju da je pored roditeljstva tu i briga u kući. Zanimljivo je i da mnoge majke rezultati ovog istraživanja uopće nisu iznenadili.

Klix


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.