Makedonija promijenila ime

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom "za", ni jednim protiv ni uzdržanim, usvojilo ustavnu promjenu kojom je država u skladu s Prespanskim sporazumom promijenila ime

BUKA portal / 11. Januar 2019

Usvojena je ustavna promjena kojom je Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Na početku plenarne sjednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci. 

"Jeste, ja sam promijenio stav po pitanju promjene ustavnog imena i ustava države, ali mijenjanje stavova donosi progres i po cijenu političke karijere", istakao je Zaev. 

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postiči bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO. 

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promijenio ustavno ime države u Republika Sjeverna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum. 

Makedonska vlada postigla je ranije dogovor sa albanskom opozicionom strankom BESA. Time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbjeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana. 

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju. 

Istovremeno, prihvaćen je amandman BESE kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori. 

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.