Marko Vidojković: KOMUNALNA OKUPACIJA

Ovo mu dođe nešto kao nedićevska vlast, samo bez nemačkih trupa. Sa pendrekom i suzavcem, ali još uvek bez streljanja.

Marko Vidojković / 10. Juli 2019

 

Dugo je naprednjačka bagra pokušavala da napravi naoružane partijske odrede. Prvo su pre nekoliko godina pokušali da MUP popune civilima, odnosno svojim članovima, pa je taj zakon skinut s dnevnog reda, očigledno intervencijom spolja. Preko krimnalizovanih državnih sekretara ovog ministarstva određen broj kriminalaca i batinaša dobio je službene značke, ali se ostatak policijskog kadra pokazao previše neutralnim u ratu Srpske napredne stranke sa građanima. Odlaskom Dijane Hrkalović, hobotnici smrti infiltriranoj u policiju odsečen je važan pipak, a uticaj mafijaškog vrha u MUP-u donekle je oslabljen. Valjalo je smisliti nešto drugo, represivno skoro kao policija, a rasprostranjeno isto kao i policija, pa i više.

Kao uvertira Zakonu o komunalnoj miliciji, javili su se predlozi osuđivanih batinaša kako bi valjalo organizovati desničarske (naprednjačke) patrole po Srbiji, koje bi, pod izgovorom „čuvanja reda u komšiluku“, branile režim od pobunjenih građana, a onda je to ozakonjeno aktom o komunalnoj miliciji! Komunalnu policiju mogli su da osnivaju samo gradovi, a komunalna milicija biće osnovana u svakoj opštini. A u svakoj opštini, osim Čajetine, Paraćina i Šapca, na vlasti su naprednjaci. Dakle, u svakoj srbijanskoj pripizdini imaćemo odrede komunalne milicije, spremne da proširenim ovlašćenjima zavode „komunalni“ red, tako što će recimo zaustavljati i pretresati motorna vozila.

Koji to razlog može imati naprednjački milicajac da vam pretresa auto? Zbog kese sa ostacima bureka od juče, koja vam se zapatila između sedišta? Zbog dve lubenice koje vam stoje u gepeku i ukazuju na to da se možda bavite nedozvoljenom trgovinom? Naprednjački milicajci radiće i u civilu, „po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije“, a imajući u vidu da su sada dobili mogućnost i da pokreću prekršajne postupke, zaključak je da smo najebali načisto. Dva i po meseca obuke u represiji nad građanima uveravaju nas da će komunalni milicajac prekoračivati svoja ovlašćenja na svakom koraku, a da će podizati prekršajne prijave i zbog toga što mu se nije svidela nečija frizura.

U upravo prošlim vremenima, zakon je nalagao da se komunalni policajac ima zaposliti na svakih pet hiljada građana, u Zakonu o komunalnoj miliciji tog ograničenja nema, što znači da će uskoro svi naprednjački kadrovi, a to su uglavnom oni sa dna kace, koji se do sad nisu uhlebili, konačno doći do svog dinara, tako što će legalno terorisati građane. Ko zna, možda će broj komunalnih milicajaca u nekim sredinama biti i veći od broja stanovništva, a ono što je sigurno, neće biti opštine u Srbiji, osim one tri opozicione, u kojoj neće biti uspostavljena partijska paravojna komanda.

Pre nego što im, nekom budućom izmenom zakona, bude dozvoljeno i nošenje vatrenog oružja, naprednjački milicajci moći će na vama da primene fizičku silu mlaćenjem pendrekom, a novim  zakonom omogućena im je i upotreba spreja sa suzavcem, čisto da ne bi sa vama prljali ruke i svojim pesnicama nanosili neku nepotrebnu povredu. Pošto vas isprskaju suzavcem i izmlate službenim palicama, komunalni milicajci (koji će svaki u svom selu nositi posebnu uniformu, osim ako nisu u civilu), od sad mogu i da vas snimaju kako im, trljajući oči i držeći se za krsta, psujete majku, a onda vam za to psovanje pisati još jednu prijavu.

Naprednjački špijuni koji su do sad krišom snimali učesnike protesta mogu da odahnu – od sad će to raditi uniformisani i plaćeni našim novcem. Naprednjačka okupacija Srbije ovim je okončana, a započela je 2016, osvajanjem vlasti u devedeset devet odsto opština. Sada, pred nove lokalne izbore, svaka od tih opština imaće svoje ozakonjene uterivače straha, koji će pod izgovorom štitenja komunalnog reda, paradirati okolo i podsećati na moć stranke, a ako krenete da se kurobecate, tu moć će na vama i primeniti. Ovo mu dođe nešto kao nedićevska vlast, samo bez nemačkih trupa. Sa pendrekom i suzavcem, ali još uvek bez streljanja. Komunalni milicajci zapravo su okupacione trupe, koje će paziti da se na nekom seoskom vašaru  nekome ne omakne govor protiv predsednika. Njihov glavni posao biće zastrašivanje glasača pred lokalne izbore, 2020 i staranje da se širom Srbije ne remeti naprednjački red.

Šta možemo da učinimo? Možemo da se nadamo da će Ustavni sud proglasiti ovaj zakon neustavnim. Ali, veća je verovatnoća da će se naš predsednik zagrcnuti na perecu, setite se samo svih protivustavnih zakona koje su ovi banditi u poslednjih sedam godina doneli, a koje Ustavni sud nije proglasio neustavnim. Možemo da se iselimo. Vrata su širom otvorena. Naučimo nemački preko duolinga i idemo u Frajburg, na taksi. Možemo i da se nadamo da će zapad narediti stvaranje parašengenske tvorevine od država zapadnog Balkana, koje su ispušile za članstvo u EU. Međusobna otvorenost granica, sloboda zapošljavanja, neograničen i necarinjen protok ljudi, roba i biznisa u ovim zemljama može oslabiti njihove listom autoritarne režime.

Dok se to desi, mi smo najebali. Zakon o komunalnoj miliciji dokaz je da smo već gotovi. Kako ćemo se braniti od komunalne milicije? Tako što ćemo zvati regularnu policiju? Koje su šanse da će lokalni policajac stati na vašu stranu, a ne na stranu komunalnog milicajca? Da idemo u hajduke ne možemo, dvadeset prvi je vek. U četnike tek, više od pola bi šurovalo sa naprednjacima. Zastrašivanje koje sprovodi Vučićeva hunta ima za cilj da nas do kraja uvede u red. Da nam objasni kako je isplativije jesti govna dok oni spaljuju Srbiju, nego buniti se. Ćuti i puši. Proći će i ovo jednog dana. Zašto da talasam, pa da najebem. Imam decu. Imam posao. Nemam posao, ali radim nešto na crno, potkupljivanje komunalne milicije mi spada u biznis plan. Beskrajni niz izgovora i rečenica kojima čak ne možete ni da protivurečite, svako može da odabere da se ne bori, kada su izgledi za pobedu nikakvi. A nemojte biti sigurni da se, pored komunalne milicije, na ulicama neće pojaviti i desničarske ili navijačke patrole.

Dakle, Frajburg.

Ili pobuna.


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.