Martina Mlinarević-Sopta: Napisala sam jedan od najgorih tekstova o Vaskoviću

U avionu od Sarajeva do Washingtona rekao mi je da sam one godine kad je bila strašna hajka "o tenku", napisala jedan od najgorih tekstova koji su tada bili objavljeni o njemu. Znam da jesam.

Martina Mlinarević-Sopta / 21. Novembar 2016

 Odreagirala srčano kao i uvijek u životu. Rekoh da mi je žao zbog svega što mu se događalo tada, ali da zbog teksta ne žalim. Od Sarajeva do Washingtona sve sate leta pričali smo o tom trenutku njegova života, o povijesnom i ratnom momentu u kojem se zadesio i koji će kasnije nositi kroz sve naredne godine kao najteži križ. 

 

Godine u kojima će ludom hrabrošću, zajedno sa svojom suprugom, iz dana u dan otkrivati nataložena sranja i lopovluke u RS-u, stavljajući svoj i život svoje obitelji vječno na kocku. Do tog leta nisam ga osobno poznavala. Samo razočarenjem i predrasudama. Možda je 30 dana putovanja provedenih zajedno suviše malo, ali je i suviše dovoljno ako samo želiš poslušati, dati ruku i drugu priliku. 

 

A meni je postao prijatelj i oslonac. Čuvajući me svo to vrijeme ko najbližeg svog, nasmijavajući kad je bio Unin rođendan, a mi u Čemerici; trčeći po-šta-god-trebam kad me bolio stomak, i držeći mi ruku sve sate svih letova u tih mjesec dana, jer sam paničar najveći. Voljeli ga ili ne, zadnjih godina jedan je od rijetkih sinonima za hrabrost u ovoj šugavoj zemlji. Od koje sve više samo šugavost ostaje.

 

Preuzeto sa FB AUTORKE

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.