Medicinski radnici iz BiH još lakše do zaposlenja u Njemačkoj

Medicinski radnici iz BiH koji žele da rade u Njemačkoj od iduće godine biće oslobođeni svih troškova prevoda i ovjere dokumentacije neophodne za priznavanje stručnih kvalifikacija, a dobiće čak i nagradu od 500 evra ako iz prvog pokušaja polože B1 ispit.

M.P. / 12. Oktobar 2021

 

Ako ste kvalifikovana medicinska sestra ili tehničar, a zainteresovani ste za rad u SR Njamačkoj, Triple Win projekat pruža mogućnost sigurnog i asistiranog pronalaska
poslodavaca, te kompletnu podršku vašem odlasku i boravku tokom prve godine u Njamačkoj, navodi se u javnom pozivu objavljenom na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Za kandidate koji ne posjeduju znanje njemačkog jezika, projekat obezbjeđuje besplatne kurseve jezika do zahtijevanog nivoa znanja i polaganje ispita za B1 nivo, u
saradnji sa Gete institutom. Osim toga, projekat daje i podršku pri potpisivanju ugovora sa odabranim poslodavcem prije odlaska kandidata u Njamačku, dobijanju vize, prevozu i smještaju u Njemačkoj, te stoji na raspolaganju i savjetuje medicinske radnike tokom njihove prve godine boravka u Njemačkoj. Takođe, projekat pomaže kandidatima i pri nostifikaciji diplome, što finansiraju poslodavci.

"Poznavanje njemačkog jezika nije uslov za prijavu na projekat. Ukoliko ispunjavate sve druge navedene uslove, projekat obezbjeđuje besplatan kurs
njemačkog jezika do traženog nivoa, kao i polaganje B1 certifikata. Od 1.9.2021. godine Triple Win projekt nagrađuje sa 500 eura sve kandidate koji iz prvog pokušaja polože B1 ispit, a od 1.1.2022. godine projekat će snositi troškove prevoda dokumenata", navodi se u oglasu za posao.

Podsjetimo da je BiH treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku, druga na listi je Srbija, a prva Filipini.

I za vrijeme pandemije Nemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike. 

Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa "Triple-Win" njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara.

Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu prije toga iznosi 30 procenata.

Poslije obavljanja svih formalnosti, u Njemačku su onda tokom protekle godine došle 593 osobe. Godine 2019. bilo ih je manje - ukupno 453.

Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Njemačku došlo 2.813 stranaca. Najvažnija zemlja porijekla tih stručnih radnika jesu Filipini. Iz te azijske ostrvske zemlje potiče 1.294 radnika u oblasti medicinske nege.

Sljedeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe.

PODACI IZ BIH

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH koje je BUKA ranije dobila pandemija je smanjila odlazak naših radnika u inostranstvo.

Kada je u pitanju Njemačka, tu je broj posredovanja manji za 20% i ovdje je smanjenje uzrokovano prije svega činjenicom da su granice bile dugo vremena zatvorene.

"Mi smo u 2020. godini posredovali za 533 osobe u Njemačkoj, sve srednja medicinska škola, te je neka projekcija da će 2021. godina biti na nivou 2020. kada je u pitanju posredovanje u Njemačku, do današnjeg dana u 2021. godini posredovano je za još 121 osobu", rekao je za BUKU Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.