Mediji u BiH nisu slobodni

Preko 60 odsto građana smatra da mediji u BiH nisu slobodni, a najveći pritisak na medije vide u političarima i oglašivačima.

Maja Isović / 03. Maj 2016

Povodom Svjetskog dana slobode medija u 14. gradova organizuje se kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“. Ovu kampanju organizuje Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH (ASuBiH.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH i ASuBiH su na info-štandovima u centralnim gradskim zonama upoznali građane sa njihovim pravom da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija, kroz pojašnjenje žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH.

Tokom kampanje se sprovodilo i anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Cilj Javne kampanje „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ jeste upoznati i potaknuti građane da koriste svoje pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, sve češćim prijetnjama i napadima na novinare i važnosti poštivanja ustavom zagarantovanog prava na slobodu izražavanja.

Ljupko Mišeljić, iz emisije “Vaš glas u medijima” Vijeća za štampu BiH kaže da je cilj ove kampanje da se građani informišu o žalbenom postupku Savjeta za štampu u BiH, odnosno kako se mogu žaliti na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampanih i online medija. U Banjaluci su mladi na Trgu Krajine dijelili letke sa informacijama o Kodeksu za štampane i online medije u BiH.

 

Foto: Ulična akcija u Banjaluci

 

“Kada je riječ o slobodi medija u BiH, a prema anketama koje smo dobili više od 60 odsto građana smatra da mediji u BiH nisu slobodni. Na pitanje: ko najviše vrši pritisak na medije tu smo imali najviše odgovora da to čine političari, oglašivači i da je veliki problem autocenzura. Mediji u BiH generalno nisu slobodni, a problem je što u demokratskom društvu kojem mi naginjemo mediji trebaju biti slobodni, što kod nas nije slučaj, jer cenzura i autocenzura to ne dozvoljavaju”, kazao je za BUKU Ljupko Mišeljić.

Ljupko kaže da se sloboda medija može ostvariti boljom liberalizacijom medijskog prostora, a treba raditi na tome da svaki novinar treba primjenjivati profesionalne i etičke principe u svom radu.

“Pored toga, mediji, ali i čitavo društvo moraju da pokažu veći stepen odgovornosti prema javnosti i da izvještavaju u interesu javnosti, a ne da budu pod uticajem političara ili oglašivača”, objašnjava naš sagovornik.

Dodao je da je kroz sve kampanje koje je Vijeće za štampu radilo došli su do informacije da dio građana jeste informisan o pravu da se mogu žaliti, ali dio tih koji jesu informisani nikada se nisu žalili zašto što smatraju da ništa ne mogu da promjene.

Međutim, Ljupko kaže da su ljudi generalno zainteresovani za ove teme, niko od građana koje smo sretali na ulicama nije odbio Kodeks koji su dijelili i niko nije ostao ravnodušan pred tim, interesovali su se za detalje o ovoj temi.

Kada je riječ o žalbama Mišeljić kaže da su se građani najviše žalili na govor mržnje, klevetu i lažno predstavljanje, huškanje, narušavanje privatnosti, neprofesionalno i pristrasno izvještavanje, kao i na komentare na portalima.

Iz Vijeća za štampu BiH rekli su da su od početka 2016. godine zaprimili 186 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 24 žalbe odnose na komentare posjetilaca internet portala.

 

 

“Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi, 50 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju. Uprkos sve većim ugrožavanjima slobode izražavanja i pritisaka na rad medija, veliki broj žalbi riješenih samoregulacijom pokazuje da printani i online mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju medija”, rekli su iz Vijeća za štampu BiH.

Javna kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održala se u Banjaluci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici.

 

Vezani tekstovi:

 

Svjetski dan slobode medija: BiH nazadovala po pitanju medijskih sloboda

 

Dan slobode medija: Izjave političara iz BiH

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.