Mektić: Nećemo dozvoliti nikakva šatorska naselja. Raste broj izbjeglica

Današnjem sastanku posvećenom povećanom prilivu izbjeglica i migranata u BiH je prisustvovao i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Mektić je istakao da će BiH naći izlaz za ovaj problem i da "nećemo dozvoliti nikakva šatorska naselja kao pritisak na državu".

N1 / 14. Maj 2018

Mektić je ukazao na složenost ove vrste problema. Prema njegovoj procjeni, trenutna izbjeglička i migrantska kriza je složenija nego ona iz 2014. godine.

 

"Izbjeglička kriza i rekao bih migrantska kriza je dosta složena. Složenija je po svom načinu odvijanja nego ona iz 2014. godine zato što su tada granice bile otvorene. Tada ste ih prihvatili na granici i ispratite ih na izlazu. Išlo je to štafetno. Sada granice nisu otvorene i radi se o ilegalnim grupama koje ulaze u BiH. Idu od Turske, preko Grčke, Albanije, Srbije, Crne Gore i zatim jednim krakom preko BiH", objasnio je Mektić.

 

Ministar sigurnosti BiH je istakao i na složenost u postupanju prema izbjeglicama i migrantima koji dolaze u BiH.

 

"Raste intenzitet njihovog dolaska. Kriza je komplikovana zato što u strukturi tih ljudi imate ranjive osobe, pa se u postupanju prema njima morate ponašati različito. U maju se drastično povećao broj ilegalnih migrata jer je dio njih ostao zaglavljen u Srbiji. Blizu 10.000 njih. Sada se taj talas pokrenuo i zbog promjena Zakona o azilu u Srbiji. Mislim da se broj povećava na cijeloj ruti", rekao je Mektić.

 

Naglasio je da je odgovornost BiH posebna jer štiti vanjsku granicu Evropske unije i da će BiH poduzeti neophodne mjere kako bi adekvatno zbrinule izbjeglice i migrante.

 

"Poštujemo sve konvencije prilikom prihvatanja i postupanja prema njima. Na taj naš odnos nemam nikakvih primjedbi. Obzirom da je riječ o ilegalnim migrantima, nećemo dozvoliti da se ovaj proces razvija spontano, anarhično. Stvorit ćemo potrebne kapacitete i imamo slobodne kapacitete u našim centrima", kazao je Mektić i istaknuo sljedeći problem:

 

"Problem je u tome što oni ne žele ni lijevo ni desno od migrantske rute", dodao je Mektić.

 

Mektić tvrdi da se neće dozvoliti nastanak šatorskih naselja.

 

"Naći ćemo izlaz i nećemo dozvoliti nikakva šatorska naselja kao pritisak na državu. Stvorit ćemo kapacitete za njihov human prihvat. Brzo ćemo rješiti ova i nećemo dopustiti druga naselja. Pitanje je ovdje cjelokupnog odnosa prema njima u Evropskoj uniji", rekao je.

 

Da li će BiH zatvoriti svoje granice, zavisit će od država Evropske unije, sudeći prema riječima Mektića.

 

"Ako se bude stvarala ova vrsta pritiska da Evropska unija i države Evropske unije drastično zatvaraju granicu, mi ćemo morati uraditi isto. Imamo probleme finansijskog i svakog drugog karatera u BiH. To je izuzetno skup posao. Morat ćemo upravljati procesom na način da ne postanemo krajnja destinacija", zaključio je bh. ministar sigurnosti.

 

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakla je da je ministarstvo na čijem je čelu odlučilo zajedno sa Koordinacionim odborom odlučilo da otvori vrata izbjegličkog centra u Salakovcu u kojem može boraviti 296 izbjeglica i migranata. Istaknula je da će BiH iskoristiti novac iz Migracionog fonda.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.