Mektić: Utvrditi odgovornost bezbjednosnih agencija

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, naglasivši da je potrebno utvrditi odgovornost bezbjednosnih agencija koje su učestvovale u obezbjeđivanju komemorativnog skupa, a što se posebno odnosi na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koja je u svemu tome najodgovornija.

Buka / 12. Juli 2015

 "Najoštrije osuđujem incident u Srebrenici kao necivilizacijski čin koji će u velikoj mjeri naštetiti, prije svega, ugledu i interesu BiH i narušiti odnose između BiH i Srbije", rekao je Mektić.

 

On je napomenuo da se znalo da je događaj u Potočarima skup visokog rizika i da je trebalo potpuno zabraniti dolazak bilo kakvih navijačkih grupa.

 

"Mora se sagledati jesu li preduzete sve bezbjednosne mjere i radnje potrebne za obezbjeđivanje ovog skupa. Јa ću vrlo brzo zatražiti da sve bezbjednosne agencije koje su učestvovale u obezbjeđivanju ovog skupa podnesu izvještaj i dostave informacije o svemu što su preduzimale kada je riječ o tom događaju", najavio je Mektić.

 

 

Mektić je potvrdio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH najodgovornija za ovo što se desilo.

 

"Trebalo je zajedno sa prethodnicom obezbjeđenja premijera Vučića da isplanira sve to i da pruži dovoljan stepen bezbjednosti. Ne bih želio da umanjujem bilo čiju krivicu i zatražiću da se utvrdi odgovornost i Direkcije i svih drugih agencija koje su bile unutar tok kompleksa", rekao je Mektić.

 

Mektić je naveo da nije funkcionisala ni saradnja bezbjednosnih struktura BiH i Srbije. "Krenula je sa nepovjerenjem - otvoreno to govorim - trebalo je da bude više iskrenosti i povjerenja u svemu tome i mislim da je i to djelimično uticalo na ove događaje. Znalo se da premijer Vučić ovdje može biti znatno ugrožen i nije bilo dovoljno samo da to konstatujemo i u BiH i u Srbiji", naglasio je Mektić.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.