Memić: Biće još hapšenja, slučaj neće biti riješen bez hapšenja tužilaca

“Kraj slučajeva Memić i Dragičević će biti kada budu uhapšeni predmetni tužioci prvobitnih istraga”, kaže u razgovoru za BUKU Ifet Feraget advokat porodica Memić i Dragičević.

Slađan Tomić / 21. Juli 2021

 

Sud Bosne i Hercegovine  je potvrdio optužnicu u slučaju Dženan Memića protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića, te protiv Muamera Ožegovića, uposlenika hotela "Crystal" na Ilidži.

Nakon pet i po godina borbe protiv vjetrenjača i nerazumijevanja Tužilaštva kantona Sarajevo i oštećene strane, porodica Memić prvi put ima razloga da vjeruje da će pravosudni sistem razriješiti okolnosti pod kojima je preminuo Dženan Memić.

Istini zu volju, istraga nije usmjerena protiv eventualnog ubice već se istraga vodi zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja.

Tužilaštvo tereti optužene da su pristupili kriminalnoj grupi koja je organizovana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić dobio povrede opasne po život u sarajevskom naselju Ildža 8. februara 2016.

Kako za BUKU kaže advokat porodice Memić Ifet Feraget, u optužnici se navodi da su Ramić, Mutap, Dupovac, Barić i Ožegović prikrivali, fingirali i izuzimali dokaze. Terete se i za ometanje istrage, te usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru.

“Ovo je pečat na sve ono što sam ja pričao pet i po godina. Tužilaštvo i Sud BiH su potvrdili da sam istinu govorio. Optužnica je potvrđena, suđenje ide, ova grupa na čelu sa Zijadom i Hasanom Dupovcem Mutapom ide na optuženičku klupu”, kazao je Muriz Memić za portal BUKA.

 Da li je potvrđivanje optužnice samo dobar početak ili naznaka kraja bitke za istinu?

“Nije kraj jer istraga ide dalje, Tužilaštvo BiH vodi istragu dalje. Biće ovdje još uhapšenih i optuženih, nije ovo jedina grupa, ima ovdje još grupa. Bez visokopozicioniranih pripadnika MUP-a i bez tužilaca Dalide Burzić (trenutno sutkinja Suda BiH) i Seada Kreštalice ovaj postupak ne može biti završen. Poznato je da Tužilaštvo vodi istragu i oni moraju odgovarati”, dodao je Memić.

Podsjetimo, paralelno je u toku predmet koji je usmjeren na otkrivanje uzroka smrti Dženana Mmeića. Tužilaštvo kantona Sarajevo dva puta je pokušalo dokazati da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći, ali je sud odbacio te optužnice. Predmet je trenutno na Vrhovnom sudu FBiH. Zanimljivo je, a možda i apsurdno, da kantonalno Tužilaštvo za smrt Dženana Memića tereti  Ljubu i Bekriju Seferović, a da porodica vjeruje da su oni nevini i da je optužnica lažna. Za smrt svog sina Muriz Memić krivi potpuno druge osobe o čijim imenima nikada nije javno govorio, ali tvrdi da su u ubistvo i prikrivanje umiješani brojni policajci, tužioci, sudski vještaci, a u intervjuu za BUKU prije nekoliko mjeseci je rekao da ime ubice njegovog sina zna i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Sada je i nejasno kako dva tužilaštva imaju potpuno druge informacije, potpuno druge perspektive o jednom istom događaju.  

“Ovo nisu različiti stavovi, poznato je, a i ja sam tako prijavio, da je Tužilaštvo kantona Sarajevo namjerno vodilo istragu u drugom smjeru. Sve ove podatke koje ima Tužilaštvo BiH imaju i oni. Međutim, Kantonalno tužilaštvo na čelu sa Dalidom Burzić je sve ovo pokušalo sakriti, izmislili su saobraćajnu nesreću, podigli lažnu optužnicu, znamo da je na Kantonalnom sudu dva puta pala optužnica. Vidimo da je Državno tužilaštvo ozbiljno. Ovo je bila namjera, ovo nije slučajno ovo nije greška. Svako može pogriješiti, ali samo budala može istrajavati na grešci. A kantonalno tužilaštvo i dan danas istrajava. Bila je Dalida Burzić sada je Sabina Sarajlija glavna kantonalna tužiteljica i ona dalje istrajava u ovome. Ali evo konačno u petak je ročište na Vrhovnom sudu Federacije, valjda će se i ta agonija riješiti”, kazao je Memić u razgovoru za BUKU.

Njegov advokat Ifet Feraget koji zastupa i porodicu Dragičević od samog početka radi bez novčane naknade, jer vjeruje da su ova dva predmeta borba na život i smrt. Pomalo optimističan jer je natjerao, kako kaže, državu da nešto uradi, pa makar to bio prvi korak. Kada je preuzeo slučaj obavijestio je porodice da će proces trajati dugo jer, kako tvrdi, cilj druge strane je da tužitelji odnosno porodica i on odustanu, da se umore, obole. Potvrđivanje optužnice na Sudu BiH dok je predmet na drugom sudu je presedan.

“To se nikad u istoriji nije desilo. Uvijek je bila priča sačekajte odluku Suda. I sačekali smo je, ali ne odluku Vrhovnog suda FBiH nego ovog (Suda BiH). Jer to je ona floskula “nemoj ti, dok se ne završi”. Nikad se nije desilo da imate jedan postupak u toku, u petak je zakazan pretres pred Vrhovnim sudom, a ovdje već imate potvrđenu optužnicu ljudima koji su involvirani u pokušaj zataškavanja dokazivanja tog slučaja. Dakle, nije se čekala odluka Vrhovnog suda, pa da onda tek Tužilaštvo kaže “e hajmo istraživati”, ovo se nikada u istoriji nije desilo, ovo je po prvi put da imamo pozitivni paralelizam”, dodao je Feraget, za kojeg su dva predmeta o istom slučaju dokaz da niko nije zaštićen od odgovornosti dok traje postupak “po lažnoj optužnici”.

Iako je potvrđivanje optužnice dobar početak, ni porodica Dženana Memića ni njihov advokat ne misle da to nužno znači ishod kakav priželjkuju.

“Ne vjerujem da će biti kraj. Nedajbože, može biti atentata, ubistava, podmetanja, ali kažem ovo je dobar početak, ne znam da li idemo prema dobrom kraju”, iskren je Feraget.

“Volio bih da ovo dođe do kraja, a kraj je hapšenje tužilaca. Bez toga nema ništa. To važi i za Banjaluku i za Sarajevo.”

Prije nekoliko dana advokati optuženih u ovom predmetu su izdali zajedničko saopštenje u kojem optužuju Ifeta Ferageta da vrši kontinuirane pritiske na Sud BiH. Advokati takođe pišu i da su optuženi  podvrgnuti medijskom suđenju i linču.

Feraget odgovara da ovo nije pritisak nego vrisak porodica za pravdu.

“Ovo nije dokaz da je neko kriv, nego da je možda kriv,” dodao je Feraget. Napominje i da u Izvještaju o pravosuđu koji je predstavljen Evropskoj komisiji višeg nezavisnog pravnog eksperta Reinharda Priebea nigdje eksplicitno nema spominjanja slučajeva Dragičević i Memić, ali da se njegovo mišljenje može čuti u njegovim izjavama.

Muriz Memić za BUKU dodaje da je porodica Dupovac  slavila izlazak Hasana Dupovca iz pritvora.

Podsjetimo, prvostepena tužilaštva u Banjaluci i Sarajevu godinama ne mogu da otkriju okolnosti pod kojima su stradali mladići David Dragičević i Dženan Memić. Porodice ovih mladića godinama pokušavaju saznati odgovor na pitanje “ko je ubica?”, a njihovu borbu prepoznalo je desetine hiljada građana koji su im dali podršku na ulicama Banjaluke i Sarajeva, a stotine hiljada građana ove dvije porodice podržavaju na društvenim mrežama.

Zbog ekonomskih neprilika, nepostojanja pravne države i korupcije, više od 50%, a neka istraživanja kažu i 80% mladih žele napustiti BiH. Odustali su od ove države. Porodice Memić, Dragičević i advokat Feraget ne odustaju.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.